Οι σούπες της Σαρακοστής
Οι σούπες της Σαρακοστής

Φτάνουμε στο μέσο της Σαρακοστής και για πολλούς η περίοδος αυτή είναι συνυφασμένη με την νηστεία, πλήρως ή επιλεκτικά. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι όσοι σταθερά πια αποφεύγουν το κρέας και τα ζωικά προϊόντα στη διατροφή τους! Οι χορτοφαγικές και vegan επιλογές πολλαπλασιάζονται και καταλαμβάνουν χώρο στα τραπέζια και τα γεύματά μας, ακόμα και για όλους όσοι δεν απέχουν από το κρέας.

Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, θα δούμε στο Patris.gr συνταγές για χορτοφαγικές σούπες της άνοιξης, ελαφριές, νηστίσιμες, εύκολες και μοναδικά γευστικές, που μπορείτε να βρείτε παρέα με πολλές ακόμα στο patrazeibeki.com!

Ταχινόσουπα από την Κρήτη

Η ταχινόσουπα είναι μια νηστίσιμη σούπα διότι δεν περιέχει ελαιόλαδο ή ζωικά λιπαρά. Αυτή η συνταγή είναι όπως την έκανε η γιαγιά μου η Ελένη από το χωριό Γωνιές Πεδιάδος του Δήμου Χερσονήσου, από την εποχή του πολέμου του 1940 και πριν, όπου αυτή έζησε. Η δε συνταγή προέρχεται από πιο παλιά ακόμα, όπως την είχε μάθει από την γιαγιά της και πάει λέγοντας.

Είναι μια πολύ γευστική και εξαιρετικά εύκολη σούπα που μπορεί να την δοκιμάσει κάποιος όλες τις ώρες. Σήμερα υπάρχουν πολλές γεύσεις ταχινιού στο εμπόριο τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε και να πειραματιστείτε με βάση όσα σας αρέσουν περισσότερο. Παλιότερα υπήρχε η κλασική γεύση μόνο, με την οποία σας δίνω και την συνταγή.

Υλικά για την ταχινόσουπα
1 1/2 λίτρα νερό
1 νεροπότηρο ρύζι καρολίνα
250 γρ. ταχίνι
1 λεμόνι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό να βράσει και ρίχνετε το ρύζι. Το αφήνετε να ψηθεί και μετά το κατεβάζετε από την φωτιά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το ταχίνι και προσθέτετε σιγά σιγά με την κουτάλα καθώς ανακατεύετε νερό από το ρύζι.

Αφού δέσει η σάλτσα προσθέτετε το ταχίνι μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύετε καλά να πάει παντού. Αν την θέλετε πιο πηχτή βάζετε λιγότερο νερό να βράσει.
Σερβίρετε την ταχινόσουπα με λίγο λεμόνι.

Σούπα ψητού παντζαριού

Δεν υπάρχει τίποτα σαν ένα ζεστό μπολ με σούπα για ανακούφιση και θρέψη. Ανάμεσα στις πολλές απολαυστικές επιλογές, ξεχωρίζει η σούπα από ψητό παντζάρι. Αυτό το πιάτο σαγηνεύει όχι μόνο με το έντονο χρώμα του αλλά και με μια μοναδική, πλούσια γεύση που δελεάζει τους γευστικούς κάλυκες. Εδώ θα εξερευνήσουμε τα θαύματα της σούπας ψητού παντζαριού, αποκαλύπτοντας συμβουλές και κόλπα για να κάνετε αυτό το πιάτο βασικό στην κουζίνα σας.

Η γοητεία του παντζαριού
Το παντζάρι, που συχνά αποκαλείται παντζάρι, έχει μακρά ιστορία εκτίμησης για τη γήινη γεύση και τη ζωντανή του απόχρωση. Αυτό το ριζικό λαχανικό, που ευδοκιμεί σε μεσογειακά κλίματα, είναι φορτωμένο με θρεπτικά συστατικά. Ένα μόνο φλιτζάνι βραστά παντζάρια παρέχει περίπου 58 θερμίδες, 2,2 γραμμάρια πρωτεΐνης και μια καλή μερίδα απαραίτητων βιταμινών όπως Α, C και Β6. Επιπλέον, τα παντζάρια προσφέρουν βασικά μέταλλα όπως 1,7 mg σιδήρου, 23 mg μαγνησίου και 442 mg καλίου.

Το όμορφο χρώμα του παντζαριού προέρχεται από αντιοξειδωτικά γνωστά ως βεταλαΐνες. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, καθιστώντας το παντζάρι μια φανταστική προσθήκη όχι μόνο στη σούπα σας αλλά και σε μια υγιεινή διατροφή.

Επιπλέον, η ευελιξία του σημαίνει ότι μπορεί να συμπληρώσει μια ποικιλία συστατικών, δημιουργώντας μια συμφωνία γεύσεων από γλυκό έως αλμυρό.

Η τέλεια τεχνική ψησίματος

Το ψήσιμο των παντζαριών ενισχύει τα φυσικά του σάκχαρα, παράγοντας μια εθιστική γλυκύτητα που εξισορροπεί τέλεια άλλες γεύσεις. Ακολουθεί μια απλή μέθοδος για να πετύχετε όμορφα καβουρδισμένα παντζάρια:

Προετοιμασία: Επιλέξτε φρέσκα, σφιχτά παντζάρια. Τα πλένετε καλά για να φύγει η βρωμιά. Τα μικρότερα παντζάρια είναι γενικά πιο γλυκά και ιδανικά για αυτή τη συνταγή.

Κόψιμο: Κόψτε τα χόρτα, κρατώντας περίπου μια ίντσα από το στέλεχος. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας στο εσωτερικό. Αποφύγετε να κόψετε τις ρίζες για να αποφύγετε την αιμορραγία κατά το μαγείρεμα.

Περιτύλιγμα: Τυλίξτε κάθε παντζάρι σε αλουμινόχαρτο. Αυτή η τεχνική βοηθά να μαγειρεύονται ομοιόμορφα σφραγίζοντας την υγρασία.

Ψήσιμο: Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C και τοποθετήστε τα τυλιγμένα παντζάρια σε ένα ταψί. Τα ψήνουμε για 45-60 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος. Είναι έτοιμα όταν ένα πιρούνι γλιστράει εύκολα μέσα.

Ξεφλούδισμα: Αφήστε τα παντζάρια να κρυώσουν ελαφρώς και μετά ξεφλουδίστε τις φλούδες, οι οποίες πρέπει να ξεκολλήσουν χωρίς κόπο.

Αυτή η μέθοδος όχι μόνο εντείνει τη γεύση αλλά δίνει και στη σούπα το εντυπωσιακό της χρώμα.

Με τα ψητά παντζάρια έτοιμα, ας μαζέψουμε τα απαραίτητα συστατικά για μια ζεστή σούπα παντζαριού:
4 μεσαίου μεγέθους ψητά παντζάρια
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 φλιτζάνι γάλα καρύδας ή παχύρρευστη κρέμα
Αλάτι και πιπέρι για γεύση
Φρέσκα μυρωδικά (όπως άνηθος ή μαϊντανός) για γαρνίρισμα
Προαιρετικά: Ένα πασπάλισμα χυμού λεμονιού ή μια βουτιά βαλσάμικο ξύδι για μια επιπλέον ενίσχυση της γεύσης.

Μη διστάσετε να προσθέσετε μπαχαρικά όπως κύμινο ή κόλιανδρο, τα οποία μπορούν να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το γευστικό προφίλ.


Η διαδικασία μαγειρέματος

Η παρασκευή σούπας ψητού παντζαριού είναι απλή και δημιουργεί ένα ανακουφιστικό πιάτο. Δείτε πώς να τα συγκεντρώσετε όλα:

Σοτάρουμε τα αρωματικά: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρέψτε για άλλο ένα λεπτό μέχρι να μυρίσει.

Ανακάτεμα: Προσθέστε τα ψητά παντζάρια στην κατσαρόλα μαζί με το ζωμό λαχανικών. Ανακατέψτε όλα τα μπαχαρικά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις.

Πουρές: Αποσύρουμε από τη φωτιά. Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να κάνετε πουρέ τη σούπα μέχρι να γίνει λεία. Εναλλακτικά, μεταφέρετε τις μερίδες σε ένα μπλέντερ, προσέχοντας το ζεστό υγρό.

Τελικές πινελιές: Ανακατέψτε το γάλα καρύδας ή την παχύρρευστη κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε χυμό λεμονιού ή ξύδι βαλσάμικο για επιπλέον ζουμάρισμα.

Σερβίρισμα: Ρίξτε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρετε με φρέσκα μυρωδικά. Σερβίρεται ζεστό μαζί με φρυγανισμένο ψωμί για ένα χορταστικό γεύμα.

Η τέχνη της παρουσίασης

Η παρουσίαση είναι το κλειδί όταν σερβίρετε ψητό παντζάρι. Το ζωηρό κόκκινο της σούπας αναδεικνύεται όμορφα σε ένα λευκό ή ανοιχτόχρωμο μπολ. Για πρόσθετη γοητεία, ανακατέψτε με λίγη κρέμα (ζωική ή φυτική) ή πασπαλίστε από πάνω φρέσκα βότανα.

Μπορείτε να συμπληρώσετε τη σούπα με μια φέτα από προζυμένιο ψωμί ή σπιτικά κρουτόν, προσθέτοντας μια απολαυστική αντίθεση στην υφή.

Ανοιξιάτικη σούπα πατάτας

Μια vegan και νηστήσιμη σούπα για τις ημέρες της Σαρακοστής είναι και η σούπα αυτή. Επηρεασμένη από τα λαχανικά που φύονται στην Κρήτη μας και το φρέσκο ελαιόλαδο, αυτή η σούπα θα σας εντυπωσιάσει.

Υλικά
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
2 πράσα ψιλοκομμένα
3 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κυβάκια
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
1/3 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρετε το κρεμμύδι με το πράσο σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
2. Προσθέτετε τις πατάτες και αφήνετε να σοταριστούν για άλλα 15 λεπτά με κλειστό το καπάκι.
3. Προσθέτετε τον ζωμό, ανακατεύετε και αφήνετε να ψηθεί η σούπα για άλλα 30 λεπτά ή έως ότου ψηθούν οι πατάτες, προσθέτοντας λίγο αλάτι.
4. Αφήνετε την σούπα να κρυώσει λίγο και κατόπιν την περνάτε από το multi. Την βάζετε στο μάτι πάλι και την αφήνετε να πάρει μια βράση ακόμα να δέσει.
5. Σερβίρετε την σούπα ζεστή με λίγο πιπέρι και crouton.