Σε έναν κόσμο όπου οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως οι ιοί και οι βακτήρια, απειλούν την υγεία μας καθημερινά, είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή μας.
Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε όχι μόνο μας παρέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών του σώματος. Από βιταμίνες και μέταλλα, έως αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, η σωστή κατανάλωση τροφών μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος και να προλάβει διάφορες ασθένειες.
«Μπορεί να σας ελκύουν διάφορα συμπληρώματα και να αισθάνεστε την ανάγκη να καταναλώνετε περισσότερες εύκολες, γλυκές ή αλμυρές τροφές, όπως η σοκολάτα και τα σνακ, τα γνωστά comfort food, αλλά αυτά δεν είναι απαραίτητα οι καλύτερες επιλογές για να διατηρήσετε το σώμα και το μυαλό σας δυνατά κατά τη διάρκεια των πιο κρύων, σκοτεινών ημερών της χειμερινής περιόδου», σημειώνει σε άρθρο της στο cnbc.com η Δρ. Uma Naidoo, βιολόγος και ψυχίατρος του Harvard με ειδίκευση στα διατροφικά ζητήματα.
«Είμαστε απίστευτα εξαρτημένοι από την υγεία του εντέρου, το οποίο στεγάζει περίπου το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος. Ομοίως, η ψυχική μας κατάσταση επηρεάζεται από την υγεία του μικροβιώματος μέσω της σύνδεσης εντέρου-εγκεφάλου. Γι’ αυτό συνιστώ πάντα στους ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά μου να φροντίζουν ιδιαίτερα καλά το έντερό τους αυτή την εποχή του χρόνου. Είναι αυτό που κάνω και εγώ για να διατηρήσω τη δική μου ευεξία – κάνοντας σκόπιμες και προσεκτικές διατροφικές επιλογές».
Παρακάτω οι τροφές που επιλέγει η ειδικός για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό της τον χειμώνα:
Εσπεριδοειδή
Λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και άλλα! Τα εσπεριδοειδή αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και περιέχουν καλή ποσότητα φυτικών ινών. Αυτός ο συνδυασμός υποστηρίζει το έντερο, τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορείτε να συνοδεύσετε το τσάι σας με λίγες σταγόνες λεμόνι ή να προσθέσετε λίγο στη σαλάτα σας. Αν δεν καταναλώνετε μανταρίνια ή πορτοκάλια στην καθημερινότητά σας, φρέσκα, τότε τοποθετήστε τα επίσης στη σαλάτα σας ή φτιάξτε μια νόστιμη βινεγκρέτ λεμονιού για να την προσθέσετε σε ψητά λαχανικά – ή όπου πιστεύετε ότι ταιριάζει στην καθημερινή σας διατροφή.
Φυλλώδη λαχανικά
Τα φυλλώδη λαχανικά είναι απαραίτητα στη διατροφή και ιδανικό είναι να τα καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση. Οι σαλάτες με τα φρέσκα λαχανικά είναι ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα, που μπορείτε να απολαύσετε κάθε στιγμή της ημέρας είτε ως κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό. Αυτά τα φυλλώδη χόρτα είναι γεμάτα με φυλλικό οξύ,που βοηθά στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο και έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών για να ένα ισορροπημένο μικροβίωμά και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Πρωτεΐνη
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως ο σολομός, το βιολογικό τόφου, το βοδινό κρέας, τα αυγά και τα πουλερικά, είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β. Αυτή η ομάδα βιταμινών είναι σημαντική για το νευρικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η λήψη αρκετών βιταμινών Β μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της διάθεσης και την αύξηση της ενέργειας. Αν επιλέγετε να μην καταναλώνετε ζωικά προϊόντα, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο ενός συμπληρώματος βιταμίνης Β, έπειτα από συζήτηση μαζί με τον γιατρό σας ή να επιλέξετε τα ρεβύθια, τις φακές και το κινόα. Όλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και εύκολα στην προετοιμασία.
Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο είναι μόνο μερικά παραδείγματα τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση και είναι πλούσιες σε προβιοτικά. Μπορείτε να τα ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή και έτσι να μην χάνετε τα ευεργετικά τους οφέλη.
Μπαχαρικά
Ειδικά κατά τη διάρκεια των πιο κρύων ημερών, μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς, το μαύρο πιπέρι, η κανέλα, το τζίντζερ, ο κρόκος Κοζάνης, το πιπέρι καγιέν ή η κανέλα, αποτελούν την ιδανική επιλογή για γευστικές σούπες, ροφήματα και γεύματα. Τα μπαχαρικά συμβάλλουν θετικά στη μείωση της κακής διάθεσης, αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πηγή: marieclaire.gr