Στις σπουδές, όπως και σε κάθε άλλο τομέα της ζωής, η διατροφή μπορεί να λειτουργήσει υπέρ ή κατά μας.
«Είναι πιθανό οι ακαδημαϊκές μας επιδόσεις να βελτιωθούν αν απολαμβάνουμε καλή υγεία, η οποία (μεταξύ πολλών άλλων παραγόντων) ευνοείται αν έχουμε καλή διατροφή», λέει η Laura Jorge, διαιτολόγος και διατροφολόγος. Αντίθετα, προσθέτει, «μια κακή διατροφή θα οδηγήσει σε χειρότερη γενική υγεία, περισσότερες διακυμάνσεις στη διάθεση, τη συγκέντρωση, την ενέργειά μας… που ενδεχομένως θα μπορούσαν να βλάψουν την ακαδημαϊκή μας απόδοση».
Και αυτό γιατί, «μια καλή διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, καθώς, εκτός από την πρόληψη πολλαπλών ασθενειών, βοηθά το σώμα και τον εγκέφαλο να λαμβάνουν επαρκή ενέργεια για την προσπάθεια που συνεπάγεται η μελέτη», εξηγεί. Από την άλλη πλευρά, μια κακή διατροφή «μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση ασθενειών, να δυσκολέψει τη συγκέντρωση, να προκαλέσει προβλήματα στην απομνημόνευση και τη συγκράτηση πληροφοριών, να μας κάνει να νιώθουμε πιο κουρασμένοι και μπορεί επίσης να προκαλέσει διακυμάνσεις στη διάθεσή μας και μαζί με αυτήν και στις ακαδημαϊκές μας επιδόσεις».
Η ιδανική διατροφή για τους φοιτητές
Θα πρέπει πάντα να τρώμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που θα βασίζεται, πάνω απ’ όλα, σε «φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ποιοτικές πρωτεΐνες, όπως το λευκό κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα φυτικά παράγωγα (τόφου, υφή σόγιας…) και ποιοτικές πηγές λίπους, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λιπαρά ψάρια».
Επιπλέον, «τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα αναψυκτικά πρέπει να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο και η καφεΐνη δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου και της ανάπαυσης».
Αυτές οι καλές διατροφικές συνήθειες θα μας βοηθήσουν να αποδώσουμε καλύτερα σε όλα τα επίπεδα, καθώς θα έχουμε καλή γενική υγεία. Τι γίνεται όμως με την περίοδο των εξετάσεων; Σε αυτή την περίοδο του άγχους μπορεί να έχουμε λιγότερο χρόνο και μάλιστα να έχουμε όρεξη να τρώμε περισσότερα «υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, αναψυκτικά και έτοιμα γεύματα». Γι’ αυτό το λόγο, κατά την περίοδο των εξετάσεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό «να μην αφήνετε τα νώτα σας κάτω όταν πρόκειται για φαγητό, καθώς αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την απόδοσή σας».
Κορυφαίες τροφές για συγκέντρωση
Η τέλεια διατροφή για τη βελτίωση της συγκέντρωσης και της απόδοσης θα πρέπει να περιλαμβάνει:
- Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3, όπως καρύδια, σπόρους chia και λιναριού ή λιπαρά ψάρια, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου και μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και τη γνωστική απόδοση.
- Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα: όπως κόκκινα φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή λαχανικά…
- Δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια: παρέχουν σταθερή ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες, συμβάλλοντας στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
- Αυγά: περιέχουν χολίνη, η οποία είναι σημαντική για τη μνήμη και προάγει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
- Μαύρη σοκολάτα: Περιέχει φλαβονοειδή, καφεΐνη και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βελτιώσουν την εγκεφαλική λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου.
Όσον αφορά τα ποτά, ο ειδικός συμβουλεύει:
- Περιέχει θεανίνη, καφεΐνη και αντιοξειδωτικά, τα οποία θα βοηθήσουν στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της απόδοσης.
- Νερό: είναι ζωτικής σημασίας να παραμένετε ενυδατωμένοι για καλή συγκέντρωση και μνήμη.
Τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνονται
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει πάντα να αποφεύγονται, αλλά ακόμη περισσότερο κατά την περίοδο των εξετάσεων:
- Υπερ-επεξεργασμένες τροφές και τροφές πλούσιες σε ραφιναρισμένα σάκχαρα: προκαλούν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες δυσκολεύουν τη συγκέντρωση.
- Ενεργειακά ποτά ή αναψυκτικά: αυτά είναι συχνά πολύ πλούσια σε ζάχαρη και καφεΐνη και μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αϋπνία. Η υπερβολική καφεΐνη με τη μορφή καφέ δεν είναι επίσης προς το συμφέρον μας και δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση.
- Τρόφιμα πλούσια σε τρανς λιπαρά (που υπάρχουν και στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα), επιδεινώνουν την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία και σχετίζονται με αυξημένη φλεγμονή και αυξημένο κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων.
- Αλκοόλ: επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης.