Τα προβιοτικά είναι γνωστός «σύμμαχος» του πεπτικού μας συστήματος, προωθώντας την καλή υγεία του στομάχου και του εντέρου και αποτελώντας τροφή για τα «καλά» βακτήρια.
Ειδικότερα η ποιότητα της μικροχλωρίδας που ζει στο έντερό μας, έχει διαπιστωθεί πως δε βοηθά μονάχα στην πέψη, αλλά επηρεάζει σημαντικά την υγεία ολόκληρου του οργανισμού.
Μάλιστα, η επαρκής πρόσληψη προβιοτικών μέσα από τη διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης, να θωρακίσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών νόσων. Επιπλέον, τα προβιοτικά προωθούν την καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ η κατανάλωσή τους συνδέεται με χαμηλότερο βάρος και μικρότερες ποσότητες λίπους στην κοιλιακή χώρα.
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, κυρίως βακτήρια, και περιέχονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Δείτε τις 4 πιο πλούσιες τροφές σε αυτά, παρακάτω.
1. Γιαούρτι
Το στραγγιστό γιαούρτι είναι μια από τις καλύτερες πηγές προβιοτικών. Τα μεγαλύτερα οφέλη του για την υγεία περιλαμβάνουν:
- Βελτιωμένη υγεία οστών, καρδιάς και γαστρεντερικού συστήματος
- Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
- Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους και του παχέος εντέρου
- Καλύτερη διαχείριση του βάρους
2. Κεφίρ
Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα γάλακτος, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση. Η λέξη «κεφίρ» θεωρείται ότι προέρχεται από την τουρκική λέξη «keyif», που σημαίνει «νιώθεις καλά αφού το φας».
Το κεφίρ περιέχει μεγαλύτερη ποικιλία προβιοτικών συγκριτικά με το γιαούρτι και συνήθως σε μεγαλύτερες ποσότητες. Βοηθά όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα πέψης, ενώ θεωρείται ότι προστατεύει ενάντια στις λοιμώξεις. Είναι επίσης πολύ πλούσιο σε ασβέστιο.
3. Τουρσί
Το τουρσί παρασκευάζεται μέσα από τη διαδικασία της ζύμωσης που λαμβάνει χώρα όταν αποθηκεύουμε λαχανικά σε νερό με άλμη ή ξύδι για μερικές ώρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το τουρσί σε άλμη περιέχει ζωντανά προβιοτικά, ωστόσο έχει αρκετό αλάτι επομένως καλό είναι να το απολαμβάνετε με μέτρο.
Το τουρσί αποτελεί μια ιδανική επιλογή για σνακ, καθώς είναι πλούσιο όχι μόνο σε «καλά» βακτήρια, αλλά και σε βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος. Επιπλέον, είναι νόστιμα και χαμηλά σε θερμίδες, ενώ συνδυάζονται ωραία με το γιαούρτι.
4. Κάποια είδη τυριού
Τα ημίσκληρα τυριά, όπως είναι το τσένταρ, η μοτσαρέλα και η γκούντα περιέχουν κατά κανόνα περισσότερα προβιοτικά σε σύγκριση με τα τυριά μακράς ωρίμανσης. Παρόλα αυτά, τα τυριά αυτά είναι αρκετά υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά, θερμίδες και αλάτι, επομένως καλό είναι να τα απολαμβάνετε με μέτρο.
Ένα τυρί χαμηλό σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, αλλά πλούσιο σε πρωτεΐνη και προβιοτικά, είναι το τυρί κότατζ, το οποίο μπορείτε να το απολαύσετε ως ντιπ ή να το «κρύψετε» μέσα σε διάφορες συνταγές.
Πιο συγκεκριμένα, μισή κούπα (113 γρ.) τυριού κότατζ χαμηλών λιπαρών περιέχουν:
- 81 θερμίδες
- πρωτεΐνη: 14 γρ.
- υδατάνθρακες: 3 γρ.
- λιπαρά: 1 γρ.
- βιταμίνη B12: 29% της ημερήσιας ανάγκης
- σελήνιο: 19% της ημερήσιας ανάγκης
- βιταμίνη B2: 15% της ημερήσιας ανάγκης
- φώσφορος: 13% της ημερήσιας ανάγκης
- ασβέστιο: 5% της ημερήσιας ανάγκης