Ένας σπόρος που είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά και επωφελεί την υγεία με ποικίλους τρόπους, είναι ο λιναρόσπορος.
Είναι ο σπόρος του φυτού Λινάρι (Linum usitassimum) και ανήκει στην οικογένεια των Lineaceae. Είναι ένα μονοετές φυτό με μπλε άνθος το οποίο παράγει μικρούς καφέ σπόρους.
Ο λιναρόσπορος έχει μια ήπια, καρυδένια γεύση και τραγανή υφή, πράγμα που τον κάνει εξαιρετικά ευέλικτο για χρήση σε πληθώρα συνταγών. Πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, αξίζει για τους παρακάτω λόγους να τον εντάξεις στη διατροφή σου.
Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Ο λιναρόσπορος είναι μια εξαιρετική πηγή άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), ενός τύπου ωμέγα-3 λιπαρού οξέος. Βοηθά στην υγεία της καρδιάς, μειώνει φλεγμονές και χοληστερίνη, και ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών. Μια πρόσφατη μελέτη σε 8.866 άτομα συνέδεσε την αυξημένη πρόσληψη ALA με μειωμένα επίπεδα χοληστερίνης και χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας — που σχετίζεται με στενώσεις σε αρτηρίες — και διαβήτη τύπου 2.
Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου
Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε λιγνάνες, φυτικές ενώσεις που έχουν διερευνηθεί για τις ισχυρές αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο λιναρόσπορος περιέχει 75-800 φορές περισσότερες λιγνάνες από άλλα φυτικά τρόφιμα. Κάποιες μελέτες συνδέουν την κατανάλωση λιναρόσπορου με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ιδίως για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Μελέτες σε ζώα και δοκιμές στο εργαστήριο δείχνουν επίσης ότι ο λιναρόσπορος προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου, του δέρματος, του αίματος και των πνευμόνων. Πρέπει να σημειωθεί ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα στους ανθρώπους για τη σύνδεση αυτή.
Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης
Ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων κακής χοληστερόλης. Σε μία μελέτη, άτομα που κατανάλωναν 4 κουταλιές της σούπας αλεσμένου λιναρόσπορου καθημερινά, μείωσαν την κακή χοληστερόλη τους κατά 15%. Άλλη μελέτη έδειξε ότι η ίδια ποσότητα λιναρόσπορου μείωσε τη χοληστερόλη, την πίεση και τον δείκτη μάζας σώματος σε άτομα με υψηλή πίεση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ίνες του λιναρόσπορου βοηθούν στην αποβολή της χοληστερόλης από το σώμα, αναγκάζοντας το ήπαρ να αντλήσει χοληστερόλη από το αίμα.
Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση
Μια ανασκόπηση 15 μελετών διαπίστωσε ότι η ένταξη του λιναρόσπορου στη διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης της σκόνης λιναρόσπορου σε αυτή, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Επίσης μια μικρή μελέτη 12 εβδομάδων, έδειξε ότι η καθημερινή λήψη 4 κουταλιών της σούπας (30 γραμμαρίων) λιναρόσπορου μείωσε την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα ακόμα με μια μεγάλη ανασκόπηση 11 μελετών, η καθημερινή λήψη λιναρόσπορου για πάνω από 3 μήνες μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 2 mmHg. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, ορισμένες έρευνες προτείνουν ότι μια μείωση κατά 2 mmHg μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου κατά 14% και 6%, αντίστοιχα.