Μετά την Ιταλική και την Γιαπωνέζικη, η 3η καλύτερη κουζίνα παγκοσμίως είναι η Ελληνική ,σύμφωνα με τον διάσημο οδηγό Taste atlas, που παρουσιάζει τα καλύτερα μέρη στην Κρήτη, για να δοκιμάσει κάποιος την τοπική κουζίνα.
Για φαγητό
Σύμφωνα με τις προτάσεις του Taste atlas,είναι το εστιατόριο «Αντικριστό» στα Χανιά και το Πεσκέσι στο Ηράκλειο, το Θαλασσινό αγέρι, επίσης στα Χανιά, ο Αλέκος στους Αρμένους στο Ρέθυμνο,o Ντουνιάς στην Δρακώνα, το Γκιόμα Μεζέ στον Άγιο Νικόλαο, το Έναγρον στην Αξό , η Έργανος στο Ηράκλειο , η Αθάλη επίσης στο Ηράκλειο.
Επίσης, η Κουζίνα ΕΠΕ στην πόλη των Χανίων, ο Αλχημιστής στο Κουτουλουφάρι, η ταβέρνα Ferryman στην Ελούντα, το εστιατόριο Χρυσόστομος στην πόλη των Χανίων, ο Καντούνης για σουβλάκι στα Χανιά .
Ακόμη προτείνει την ταβέρνα Κώστας στον Ξερόκαμπο και την ταβέρνα του ξενοδοχείου Μύρτος ,στο Μύρτο.
Τα πρώτα στην λίστα
Όπως αναφέρει: « Το Αντικριστό, είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό εστιατόριο που συνδυάζει πολλά στοιχεία γαστρονομικών παραδόσεων, ένα από τα οποία είναι ένα αντίκριστο στυλ ψησίματος αρνιού. Η απλότητα στο μαγείρεμα, η ποιότητα των υλικών και η υποστήριξη της βιολογικής παραγωγής είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες του Αντίκριστου.»
Προτείνονται ακόμη τα πιάτα, στάκα με αίγα και απάκι.
Για το Πεσκέσι, σημειώνει : «Ανοιξε το 1998 και προσφέρει παραδοσιακή κουζίνα βασισμένη σε φυσικά προϊόντα της κρητικής γης. Σε ένα ιστορικό αρχοντικό, το εστιατόριο αποπνέει γαλήνη και οικειότητα. Στόχος του είναι να διατηρήσει και να αναδείξει παραδοσιακές αλλά ξεχασμένες γεύσεις.»
Τα πιάτα που προτείνει είναι οι χοχλίοι μπουμπουριστοί, ο ντάκος και η πατζαροσαλάτα.
Για μπουγάτσα
Ο οδηγός Taste atlas, προτείνει και 2 εμβληματικά μπουγατσατζίδικα στην Κρήτη, στο Ηράκλειο και τα Χανιά, σημειώνοντας:
Το Kirkor είναι ένα καφέ-ζαχαροπλαστείο 100 ετών που βρίσκεται δίπλα στο πανέμορφο σιντριβάνι Μοροζίνι.
Το πιο δημοφιλές είδος του καφέ στο μενού είναι η μπουγάτσα – μια κρέμα με γάλα ή φρέσκο τυρί και τυλιγμένη σε φύλλο, πασπαλισμένη με κανέλα και ζάχαρη άχνη.
Η Μπουγάτσα Ιορδάνης στα Χανιά είναι ένας θρυλικός φούρνος που φημίζεται για την μπουγάτσα του, ένα κρεμώδες, γεμάτο με κρέμα. Από το άνοιγμά του το 1924, αποτελεί βασικό προϊόν στην πόλη, προσελκύοντας πλήθη για την παραδοσιακή, χειροποίητη μπουγάτσα της που θεωρείται από τις καλύτερες στην Ελλάδα.
Λουκουμάδες και γαλακτομπούρεκο
Για λουκουμάδες προτείνεται το ζαχαροπλαστείο του Μητσακάκη στην Σητεία και τέλος η Γκλόρια στο Ηράκλειο, για γαλακτομπούρεκο .