Είτε νηστεύεις, είτε είσαι vegan, αυτή η συνταγή είναι για σένα, που δεν γίνεται να απαρνηθείς τη σοκολάτα.
Χωρίς αυγά, γάλα ή μέλι, αυτό το κέικ είναι η τέλεια επιλογή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά χωρίς ενοχές.
Μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια ή φουντούκια για extra γεύση και τραγανή υφή.
Για πιο έντονη γεύση σοκολάτας, μπορείτε να επιλέξετε καλής ποιότητας σκούρο κακάο.
Μπορούμε να γαρνίρουμε το κέικ, όταν κρυώσει με λιωμένη κουβερτούρα ή απλώς με άχνη ζάχαρη.
Νηστίσιμο κέικ σοκολάτα
Υλικά:
- 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 3/4 φλιτζανιού κακάο σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
- 2 βανίλιες
- 1 φλιτζάνι ζεστό νερό (για το κακάο)
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C, στον αέρα.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ, διαμέτρου 23 εκ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε το κακάο με το ζεστό νερό και προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το ξίδι και τη βανίλια.
- Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατεύουμε, συνεχώς, απαλά, μέχρι να γίνει ένα λείο, ομοιογενές μίγμα.
- Ρίχνουμε το μείγμα στη λαδωμένη φόρμα και ψήνουμε για 35-40 λεπτά, ή μέχρι να βγαίνει μια οδοντογλυφίδα καθαρή από το κέντρο του κέικ.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε και ύστερα το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε σχάρα, πριν το γλασάρουμε με λιωμένη κουβερτούρα ή το αχνίσουμε με ζάχαρη.