Νέα έρευνα: Το λευκό κρασί, η σαμπάνια και τα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο ανακοπής

Νέα έρευνα εντοπίζει 56 παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή και διαπιστώνει ότι έως και 63% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Η κατανάλωση λευκού κρασιού και σαμπάνιας, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και η διατήρηση της λεπτής μέσης θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ειδικοί έχουν προτείνει ότι χιλιάδες καρδιακές ανακοπές θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας και τη βελτίωση ποιότητας ζωής.

Διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση σαμπάνιας ή λευκού κρασιού, τα περισσότερα φρούτα, η διατήρηση μιας θετικής διάθεσης, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης φάνηκαν να προστατεύουν από μια καρδιακή ανακοπή.

Τα άτομα που είναι πιο μορφωμένα φάνηκαν επίσης λιγότερο επιρρεπή σε καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ οι κακές συνήθειες ύπνου και η έλλειψη άσκησης θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες. Η καρδιακή ανακοπή -όταν η καρδιά δηλαδή σταματά ξαφνικά να χτυπά- είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που συνήθως συμβαίνει χωρίς προειδοποίηση. Οι άνθρωποι καταρρέουν ξαφνικά και χάνουν τις αισθήσεις τους και δεν αναπνέουν ή δεν αναπνέουν κανονικά. Χωρίς άμεση θεραπεία, οι άνθρωποι πεθαίνουν.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο συμβαίνουν περίπου 30.000 καρδιακές ανακοπές ετησίως εκτός νοσοκομείου, όπου οι υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής βοήθειας προσπαθούν να επαναφέρουν στη ζωή ένα άτομο που έχει καταρρεύσει και έχει σταματήσει να αναπνέει κανονικά.

Η τελευταία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Canadian Journal of Cardiology, εντόπισε 56 παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή και διαπίστωσε ότι έως και 63% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να αποφευχθούν. «Όπως αναμενόταν, ο τρόπος ζωής ευθύνεται κατά κύριο λόγο», ανέφεραν οι ερευνητές, προσθέτοντας: «Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού θα πρέπει να ενθαρρύνονται περαιτέρω για την προώθηση παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής».

Η μελέτη εξέτασε 502.094 άτομα μέσης έως μεγαλύτερης ηλικίας που συμπεριλήφθηκαν στη βρετανική βιοτράπεζα δεδομένων. Από αυτούς, 3.147 άτομα υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια μιας τυπικής περιόδου παρακολούθησης 13,8 ετών. Οι 56 παράγοντες κινδύνου που εντόπισαν οι ερευνητές περιελάμβαναν παράγοντες του τρόπου ζωής, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το τοπικό περιβάλλον, όπως η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μεταξύ 40% και 63% των περιπτώσεων αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής μπορεί να αποφευχθούν όταν εξετάζονται και οι 56 παράγοντες κινδύνου. Για τους παράγοντες του τρόπου ζωής, η μελέτη διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση σαμπάνιας ή/και λευκού κρασιού και φρούτων προστάτευε από την καρδιακή ανακοπή, ενώ τα συναισθήματα «αδιαθεσίας», ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η λιπώδης μάζα στα χέρια, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης αύξαναν τον κίνδυνο.