Μούχλα στο σπίτι: 3 καθημερινές συνήθειες που την προκαλούν

Αποτρέψτε την ανάπτυξη μούχλας στο σπίτι σας κάνοντας απλές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες. Μάθετε τρία απροσδόκητα πράγματα που προκαλούν μούχλα και πώς να τα αποφύγετε για ένα υγιέστερο σπίτι.

Η μούχλα μπορεί να προκαλέσει φθορές στο σπίτι και προβλήματα υγείας

Η μούχλα δεν είναι μόνο αντιαισθητική, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Και αποδεικνύεται ότι υπάρχουν τρεις καθημερινές συνήθειες που ίσως την προκαλούν, χωρίς να το γνωρίζετε.

Εξηγώντας τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει, ο Noel Fok, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της EcoAir, δήλωσε: «Η μούχλα μπορεί να προκαλέσει ζημιές στα έπιπλα, τη διακόσμηση του σπιτιού και δομικά προβλήματα, αλλά στο χειρότερη περίπτωση, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους που ζουν στο σπίτι να νιώθουν άρρωστοι.

Η έκθεση στη μούχλα μπορεί να προκαλέσει βήχα, δύσπνοια και αναπνευστικές λοιμώξεις, να επιδεινώσει υπάρχουσες καταστάσεις όπως άσθμα ή έκζεμα, να προκαλέσει αλλεργίες ή να ερεθίσει το δέρμα, τα μάτια, τη μύτη και το λαιμό, ειδικά για άτομα υψηλότερου κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα βρέφη ή όσοι υποφέρουν από αναπνευστικές παθήσεις.

Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας, είναι σημαντικό να διαχειριστείτε τη συμπύκνωση και την υγρασία, που αποτελούν τις κύριες αιτίες μούχλας στα σπίτια».

3 συνήθειες που προκαλούν μούχλα στο σπίτι χωρίς να το γνωρίζετε

Σύμφωνα με τον Noel, η «συσσώρευση υπερβολικής υγρασίας στον αέρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη συμπύκνωση και την υγρασία στο σπίτι. Σε συνδυασμό με τη ζέστη, [δημιουργεί] τις ιδανικές συνθήκες για να ευδοκιμήσει η μούχλα». Ωστόσο, ο ειδικός επεσήμανε επίσης τρία πράγματα που κάνουμε στο σπίτι και προκαλούν μούχλα χωρίς καν να το γνωρίζουμε.

  • Στέγνωμα ρούχων
  • Βράσιμο νερού στον βραστήρα
  • Υπερβολική αύξηση της θέρμανσης
  • Στέγνωμα ρούχων

Το στέγνωμα των ρούχων στον αέρα είναι κάτι που πολλοί προτιμούν για εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς απαιτεί ελάχιστη έως καθόλου ενέργεια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Noel, είναι ένας «σίγουρος τρόπος για την ανάπτυξη υπερβολικής υγρασίας στον αέρα καθώς το νερό εξατμίζεται, ειδικά όταν στεγνώνετε βρεγμένα ρούχα πάνω σε καλοριφέρ.

Τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι από τη συσσώρευση υδρατμών μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγρασίας και μούχλας, οπότε αξιοποιήστε στο έπακρο κάθε ευκαιρία για να στεγνώσετε τα ρούχα σε εξωτερικούς χώρους».

Ως εναλλακτική λύση, ο Noel συνιστά να τοποθετήσετε έναν αφυγραντήρα δίπλα στην απλώστρα με τα ρούχα σας, καθώς θα «αφαιρέσει άμεσα την υγρασία από τον αέρα, αφήνοντας τα ρούχα σας εντελώς στεγνά σε λίγες μόνο ώρες και το περιβάλλον στο σπίτι πιο υγιεινό».

Βράσιμο νερού στον βραστήρα

Μια άλλη δραστηριότητα που κάνουμε στο σπίτι και θα μπορούσε να προκαλέσει συμπύκνωση και μούχλα είναι το βράσιμο νερού στον βραστήρα. Οποιαδήποτε δραστηριότητα δημιουργεί ατμό, είτε στην κουζίνα είτε στο μπάνιο, μπορεί να «συμβάλει στη συσσώρευση υγρασίας στο σπίτι», η οποία δημιουργεί ένα περιβάλλον «ιδανικό για συμπύκνωση, υγρασία και μούχλα».

Για να το αποφύγετε αυτό, ο Noel συνιστά να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι «καλά αεριζόμενο, ώστε να μην παγιδεύεται η υγρασία». «Χρησιμοποιήστε τον απορροφητήρα και ανοίξτε ένα παράθυρο μετά το ντους, το μπάνιο και κατά τη διάρκεια ή μετά το μαγείρεμα. Για βέλτιστη ροή αέρα, ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες, επιτρέποντας στην υπερβολική υγρασία να διαφύγει από το σπίτι σας. Για να διαχειριστείτε την υγρασία και να βελτιώσετε γενικότερα την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, καλό είναι να αερίζετε τακτικά το σπίτι ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα για 5-10 λεπτά κάθε μέρα», συμβουλεύει ο ειδικός.

Υπερβολική αύξηση της θέρμανσης

Μπορεί να νομίζετε ότι η αύξηση της θέρμανσης μπορεί να μειώσει την υγρασία, αλλά ο ζεστός αέρας στην πραγματικότητα «προκαλεί περισσότερη υγρασία», η οποία θα μπορούσε να κάνει «περισσότερο κακό παρά καλό, παρέχοντας ιδανικές ζεστές και υγρές συνθήκες για την ανάπτυξη μούχλας».

«Η διατήρηση της θερμοκρασίας σε πιο μέτρια επίπεδα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της μούχλας σε κάποιο βαθμό, αλλά είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η βασική αιτία: η υγρασία. Προωθήστε τη ροή του αέρα ανοίγοντας παράθυρα και πόρτες, χρησιμοποιήστε απορροφητήρα και εάν εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα, σκεφτείτε να επενδύσετε σε έναν αφυγραντήρα, ο οποίος θα κάνει όλη τη σκληρή δουλειά για εσάς, αποτελεσματικά και γρήγορα», καταλήγει ο ειδικός.

Πηγή: enikos.gr