Μια Κρητική  συνταγή με ρεβίθια σε γύρισμα για την τηλεόραση

Μια αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή που θα “ταξιδέψει” τις γεύσεις της Κρήτης σε όλη την Ελλάδα, αφού αφορούσε σε γύρισμα της ΕΡΤ, μαγειρεύτηκε στην κουζίνα συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας στους Αποστόλους.

Όπως ανέφερε στην “Π” η πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας Λένα Ηγουμενάκη: “Σήμερα, στην κουζίνα του ΦΕ.Κ.Κ. είχαμε τη χαρά να φιλοξενούμε την εκπομπή της ΕΡΤ «ΠΟΠ Μαγειρική». Μαγειρέψαμε ρεβίθια με αγριόπρασα, αλευρολέμονο. Για τα ρεβύθια υπάρχουν πολλές και πεντανόστιμες συνταγές. Όμως, αυτή η συνταγή, ρεβύθια με αγριόπρασα «σβησμένα» με αλευρολέμονο, στην Κρήτη είναι η αγαπημένη μας. Η εκπομπή της ΕΡΤ «ΠΟΠ Μαγειρική» ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, φέρνει στο τραπέζι μας τα -ανεκτίμητης αξίας- αγαθά της ελληνικής γης, φωτίζει μέσα από τη γαστρονομία την παράδοση των τόπων μας και τη σπουδαιότητα της διαφύλαξης του πλούσιου λαογραφικού μας θησαυρού και τιμά τους παραγωγούς της χώρας μας”.

Στη κεντρική φωτογραφία βλέπουμε τις  Λίνα Σιμοπούλου – Δημοσιογράφος ΕΡΤ, Λένα Ηγουμενάκη και Ειρήνη Αργυράκη

Δείτε τη συνταγή 

Αν και εσείς θα θέλατε να μαγειρέψετε το παραδοσιακό φαγητό σας παρουσιάζουμε τη συνταγή που είναι μια ευγενική παραχώρηση της Λένας Ηγουμενάκη.

Ρεβίθια με αγριόπρασα, αλευρολέμονο

Για τα ρεβύθια υπάρχουν πολλές και πεντανόστιμες συνταγές.

Όμως, αυτή η συνταγή, ρεβύθια με αγριόπρασα «σβησμένα» με αλευρολέμονο,  στην Κρήτη είναι η αγαπημένη μας.

Υλικά

½ κιλό ρεβίθια

1 μεγάλο μάτσο αγριόπρασα σε ροδέλες

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι

Υλικά για το αλευρολέμονο

χυμό από 2 λεμόνια

1 κουταλιά αλεύρι

Διαδικασία

Αποβραδίς, βάζουμε τα ρεβίθια σε αλατισμένο νερό, για να μουλιάσουν.

Την άλλη μέρα σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα ρεβίθια, τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να ψηθούν.

Σε καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα, αφήνουμε να τσιγαριστούν λίγο και μετά προσθέτουμε λίγο νερό.

Όταν είναι μισοψημένα ρίχνουμε τα ρεβίθια, αλατίζουμε, ρίχνουμε και λίγο από το ζουμί που έβρασαν τα ρεβίθια.

Τα αφήνουμε να σιγοψηθούν για 30 περίπου λεπτά.

Όταν είναι έτοιμο το φαγητό μας, ετοιμάζουμε το αλευρολέμονο.

Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε με πιρούνι το αλεύρι, το χυμό από τα λεμονιού, προσθέτουμε και λίγο ζουμάκι από το φαγητό και το περιχύνουμε στη κατσαρόλα .

Δεν ανακατεύουμε το φαγητό με κουτάλα, απλά κουνάμε τη κατσαρόλα  κυκλικά για να πάει παντού το αλευρολέμονο, αφήνουμε να πάρει μια βράση και το αποσύρουμε από τη φωτιά.