Ένα ζωικό προϊόν υψηλής χοληστερόλης που καταναλώνουν δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, μπορεί τελικά να μην είναι τόσο επιβλαβές για την υγεία μας όσο πιστεύαμε.
Μπορεί μάλιστα να είναι και καλό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που επαναξιολογεί τη διατροφική αξία των αυγών.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο ανέλυσαν τα δεδομένα υγείας 890 ανδρών και γυναικών και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δύο έως τεσσάρων αυγών την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Η ανάλυσή τους βασίζεται σε δεδομένα από μια μελέτη για την υγιή γήρανση που ξεκίνησε το 1988 και η οποία εξέτασε τρεις πτυχές της γνωστικής λειτουργίας σε μεσήλικες και ηλικιωμένους σε μια περίοδο τεσσάρων ετών.
Από τις 531 γυναίκες που εξετάστηκαν, όσες ανέφεραν ότι έτρωγαν περισσότερα αυγά, εμφάνισαν μικρότερη μείωση στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη. Ωστόσο, αυτή η συσχέτιση δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες. Μια άλλη ανάλυση δεδομένων μιας ομάδας από διαφορετική δεκαετία, βρήκε ότι οι άνδρες που έτρωγαν περισσότερα αυγά σημείωσαν καλύτερα σκορ στα γνωστικά τεστ, ενώ δεν παρατηρήθηκε το ίδιο στις γυναίκες. Αυτό υποδηλώνει ότι παίζουν και άλλοι παράγοντες, που πρέπει να διευκρινιστούν με περαιτέρω έρευνα.
Οι ερευνήτριες δημόσιας υγείας Ντόνα Κριτζ- Σίλβερστάιν και Ρίκι Μπέτενκουρ από το UCSD υποστηρίζουν ότι «παρά τα υψηλά επίπεδα διατροφικής χοληστερόλης», τα ευρήματά τους δείχνουν ότι «τα αυγά δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και μπορεί να παίζουν ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας».
Για σχεδόν μισό αιώνα, οι γιατροί συμβούλευαν τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, όπως τα αυγά, το βούτυρο ή την κρέμα γάλακτος, επειδή αυτά τα τρόφιμα πιστεύεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Αν και αυτό μπορεί να ισχύει για ανθρώπους που πάσχουν από ορισμένες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα κορεσμένα λίπη, η ζάχαρη και το νάτριο είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και όχι η διατροφική χοληστερόλη. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά τρόφιμα πλούσια σε χοληστερόλη περιέχουν επίσης αυξημένες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Τα αυγά και τα οστρακοειδή είναι οι δύο βασικές εξαιρέσεις, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματός τους.
Τα αυγά είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, που θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, μια επίδραση που φαίνεται να βοηθά στην προστασία από τη γνωστική έκπτωση. Ίσως αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η κατανάλωση αυγών συνδέθηκε με ελαφρώς βελτιωμένες βαθμολογίες γνωστικών τεστ μεταξύ των γυναικών στην πρόσφατη ανάλυση, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί αυτή η συσχέτιση.
Οι ερευνήτριες επισημαίνουν στη μελέτη τους ότι τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αμινοξέα και χοληστερόλη και αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στη διατήρηση της δομής και της λειτουργίας των νευρώνων στον εγκέφαλο. Τα αυγά περιέχουν επίσης καροτενοειδή, τα οποία συνδέονται με βελτιωμένες γνωστικές επιδόσεις και χολίνη, η οποία είναι πρόδρομος ενός κρίσιμου νευροδιαβιβαστή.
Απομένουν ακόμη πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των αυγών, αλλά τα πρόσφατα ευρήματα παρέχουν πρόσθετες ενδείξεις ότι εάν ένα τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι είναι κακό για το οργανισμό μας.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients»