Οι φθινοπωρινές φρούτες που κυριαρχούν είναι συνήθως τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, οι μανταρίνια και τα γκρέιπφρουτ, λόγω της υψηλής διαθεσιμότητάς τους αυτή την εποχή και της ιδιότητάς τους να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά των κρυολογημάτων. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα φρούτα, πιο εξωτικά, τα οποία συχνά παραμελούμε, παρά τη μεγάλη θρεπτική τους αξία.
Η προσθήκη ποικιλίας στη διατροφή μας, με την κατανάλωση διαφορετικών φρούτων ανάλογα με την εποχικότητά τους, είναι σημαντική για τη μέγιστη απόλαυση των θρεπτικών τους συστατικών. Ένα τέτοιο φρούτο είναι ο λωτός, γνωστός και ως «πορτοκαλί χρυσός».
Λωτός: Θρεπτικά οφέλη και ιδιότητες
Ο λωτός, με την έντονα κίτρινη, λεία και γυαλιστερή επιφάνειά του, αποτελεί ένα εξωτικό φρούτο με μακρά ιστορία καλλιέργειας στην Ασία. Στην Ευρώπη εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και διατίθεται σε δύο κύριες ποικιλίες: τη στυφή και τη μη στυφή, με τη δεύτερη να είναι η πιο διαδεδομένη σήμερα. Παρά τη δημοτικότητά του, τα διατροφικά οφέλη του λωτού συχνά παραβλέπονται.
Ο λωτός είναι πλούσιος σε πηκτίνη και βλεννώδεις ουσίες, που αποτελούν εξαιρετικές πηγές διαλυτής ίνας. Επιπλέον, περιέχει περίπου 16% υδατάνθρακες και είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε βιταμίνες, όπως η C και η A.
Πώς συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης
Η πηκτίνη, μια φυσική ίνα που βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη μείωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστών ως “κακή” χοληστερόλη. Βοηθά στην αποτροπή συσσώρευσης λίπους στις αρτηρίες, προστατεύοντας την καρδιαγγειακή υγεία.
Οφέλη για την εντερική λειτουργία
Η πλούσια περιεκτικότητα του λωτού σε φυτικές ίνες τον καθιστά εξαιρετικό σύμμαχο για την καλή εντερική υγεία. Η πηκτίνη που περιέχει συμβάλλει στην ενυδάτωση και αύξηση του όγκου των κοπράνων, διατηρώντας τη χλωρίδα του εντέρου σε καλή κατάσταση. Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες, ο λωτός μπορεί να βοηθήσει τόσο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας όσο και της διάρροιας, προσφέροντας διπλή ωφέλεια στο πεπτικό σύστημα.
Ο λωτός, λοιπόν, είναι ένα φρούτο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, που αξίζει να εντάξουμε στη διατροφή μας κατά τη φθινοπωρινή περίοδο.