Κοιτάς το κινητό σου τηλέφωνο μόλις ξυπνήσεις; – Τι λέει ψυχολόγος

Το γεγονός ότι το να κοιτάμε το κινητό είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε μόλις ξυπνήσουμε δείχνει ότι το έχουμε ενσωματώσει στη ρουτίνα μας, εξηγεί η ψυχολόγος Laura Fuster.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή έχουμε συνηθίσει να ενημερωνόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. «Γι’ αυτό, όταν ξυπνάμε, νιώθουμε την ανάγκη να μάθουμε τι έγινε κατά τις ώρες που κοιμόμασταν», αναφέρει στο Cuidateplus.

Πώς γίνεται συνήθεια

Στην αρχή, αυτή η ανάγκη είναι συνειδητή. «Αναζητούμε ενεργά την πληροφορία που θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε, αλλά σταδιακά η διαδικασία γίνεται αυτόματη και ασυνείδητη», σημειώνει η Fuster.

Τι αποκαλύπτει για την προσωπικότητα

Το να κοιτάμε το κινητό αμέσως μετά το ξύπνημα μπορεί να φανερώνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας:

Παρορμητικότητα: Το άτομο δυσκολεύεται να αντισταθεί στην ανάγκη να αποκτήσει την πληροφορία που του λείπει, αδυνατώντας να αντέξει τη σχετική δυσφορία.

Εξάρτηση: Μπορεί να υποδηλώνει την ανάγκη αποδοχής από τους άλλους, οδηγώντας σε συχνό έλεγχο των κοινωνικών δικτύων για ενημέρωση σχετικά με τις τάσεις ή τις δραστηριότητες των άλλων.

Άγχος και στρες: Παρόλο που τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να χρησιμοποιούνται αρχικά για χαλάρωση, μπορούν να προκαλέσουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Η ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης (FOMO) εντείνει την ανησυχία και το άγχος.

Η ανάγκη συνδεσιμότητας

Η φυσική ανάγκη να νιώθουμε μέρος μιας ομάδας μπορεί να ενισχύσει αυτή τη συνήθεια, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πότε η ανάγκη αυτή γίνεται επιζήμια.

Έλλειψη ορίων

Η δυσκολία να θέσουμε όρια στον εαυτό μας είναι ένας ακόμα παράγοντας. «Άτομα που δεν έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τι είναι υγιές, δυσκολεύονται να σταματήσουν να κοιτάζουν το κινητό το πρωί και να υιοθετήσουν πιο υγιείς πρακτικές».

Υγιεινές πρωινές δραστηριότητες

Η Fuster προτείνει εναλλακτικές, όπως άσκηση, πρωινό, ντους, διαλογισμό ή διάβασμα, οι οποίες είναι πιο ωφέλιμες για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Επιπτώσεις στη μέρα μας

Το να ξεκινάμε τη μέρα μας με το κινητό μπορεί να:

Αυξήσει το επίπεδο άγχους, προκαλώντας μας να ζητάμε διαρκώς περισσότερη πληροφορία.

Επηρεάσει τη διάθεσή μας, αν δούμε κάτι που μας αναστατώσει.

Καθυστερήσει την έναρξη της μέρας, οδηγώντας σε βιασύνη και κακή διάθεση.

Πώς να αλλάξουμε τη συνήθεια

Η ψυχολόγος προτείνει να δημιουργήσουμε συνειδητά μια υγιή πρωινή ρουτίνα, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού συγκεκριμένου χρόνου για τον έλεγχο του κινητού. «Αν και μπορεί να είναι δύσκολο τις πρώτες μέρες, με συνέπεια μπορούμε να υιοθετήσουμε μια νέα, πιο ωφέλιμη συνήθεια», τονίζει.