Ο γαστρονομικός οδηγός αποθεώνει συχνά – πυκνά την ελληνική κουζίνα, δείχνοντας της ιδιαίτερη αδυναμία. Ο κρητικός ντάκος έχει «στεφθεί» η καλύτερη σαλάτα στον κόσμο, τα παϊδάκια No 1 πιάτο με αρνί, ενώ και άλλα πιάτα και ποτά συγκαταλέγονται ανάμεσα τα τοπ του κόσμου.
Αυτή τη φορά, το Taste Atlas ασχολήθηκε με πιάτα που έχουν ως κύριο συστατικό τους το αγγούρι, ένα δροσερό λαχανικό που καταναλώνουμε ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Έτσι, στη δεύτερη θέση φιγουράρει το τζατζίκι, το εμβληματικό ελληνικό ντιπ που λατρεύουμε να τρώμε στις ταβέρνες αλλά και στο σπίτι με μπόλικο ψωμί.
«Το τζατζίκι είναι ένα ελληνικό παρασκεύασμα που φτιάχνεται από γιαούρτι, αγγούρι, σκόρδο και πολλά βότανα και μπαχαρικά όπως άνηθο, δυόσμο ή μαϊντανό. Συνήθως σερβίρεται ως σάλτσα που συνοδεύει πολλά πιάτα με κρέας, ως απλό ντιπ ή ως ορεκτικό. Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη cacik, που δηλώνει ένα παρόμοιο ντιπ, αν και ορισμένοι υποψιάζονται ότι το τζατζίκι προήλθε από το ινδικό ντιπ raita.
Το τζατζίκι σερβίρεται πάντα κρύο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές με πιάτα όπως γύρο και σουβλάκι. Συχνά, σερβίρεται με πίτα ως μέρος του πρώτου πιάτου ενός μεγάλου γεύματος. Με την τεράστια δημοτικότητά του και το γεγονός ότι είναι ένα από τις καλύτερα καλοκαιρινά ντιπ, δεν είναι παράξενο που υπάρχουν πολλές τοπικές παραλλαγές του τζατζικιού, σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Σερβία», αναφέρει χαρακτηριστικά το Taste Atlas.
Το Taste Atlas αναφέρει στη συνέχεια τα καλύτερα μαγαζιά για να φας τζατζίκι στην Αθήνα. Αυτά είναι ο «Θανάσης», η «Στροφή», ο «Μπαϊρακτάρης», ο «Καραβίτης» και το «Λιόντι».