Κεράσια: Αυτά τα μικρά «θαυματουργά» φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και κάλιο

Ένα από τα φρούτα που υπάρχουν άφθονα στην αγορά αυτή την εποχή είναι τα κεράσια. Μπορούν να προστεθούν σε φρουτοσαλάτες, και γλυκά. Επίσης, με τα κεράσια μπορούμε να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα.

Τα κεράσια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, φυτοχημικά, βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη ενός υγιούς οργανισμού και να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη από την κατανάλωση κερασιών στην υγεία σύμφωνα με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Αντιοξειδωτικά

Η υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνη δίνει στα κεράσια την σκούρα κόκκινη απόχρωσή τους. Μάλιστα, όσο πιο ξινό είναι το κεράσι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των ανθοκυανινών. Αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά, ένας τύπος φυτοχημικών, βοηθούν τα κύτταρα του σώματος να προστατευθούν από τις ελεύθερες ρίζες και είναι πιθανώς η πηγή και για άλλα οφέλη στην υγεία. Τα κεράσια έχουν επίσης δύο άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά: το υδροξυκινναμικό οξύ και την περιλλυλική αλκοόλη.

Φυτοχημικά

Αυτή η μεγάλη κατηγορία ουσιών προστατεύει το σώμα από ορισμένα ένζυμα που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου της αρθρίτιδας.

Βιταμίνη C και κάλιο

Τα κεράσια είναι καλή πηγή βιταμίνης C και καλίου. Το κάλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικού. Τα κεράσια έχουν περισσότερο κάλιο ανά μερίδα από τις φράουλες ή τα μήλα.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, συμβάλλοντας στην αίσθηση πληρότητας και μειώνοντας την απότομη αύξηση της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα. Επτά διαφορετικοί τύποι καρκίνου σχετίζονται με το υπερβολικό σωματικό λίπος, επομένως η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι σημαντική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, θα λάβετε λιγότερα αντιοξειδωτικά εάν καταναλώσετε κατεψυγμένα κεράσια και ακόμη λιγότερα αν φάτε κεράσια σε κονσέρβα. Τα καλά νέα είναι ότι ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα καταναλώσετε τα κεράσια, η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά εξακολουθεί να είναι σημαντική.