Οι καστανιές είναι βρώσιμος καρπός από δέντρα που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με την οξιά. Βοτανικά, οι περισσότεροι ξηροί καρποί είναι οι σπόροι ενός καρπού, ενώ οι πραγματικοί ξηροί καρποί, όπως τα κάστανα, τα βελανίδια και τα φουντούκια, είναι οι ίδιοι καρποί.
Η εποχή τους, είναι συνήθως από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο. Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς δέντρων, τα κάστανα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λάδι και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
Οφέλη για την υγεία
- Καλή πηγή αντιοξειδωτικών
- Μπορούν να υποστηρίξουν την καλή λειτουργία της καρδιάς
- Υψηλά σε φυτικές ίνες
- Μπορούν να βελτιώσουν τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
- Μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση βάρους
Μια μερίδα 100 g κάστανα (ωμά) παρέχει:
- 170 kcal / 719 kj
- 2,0 g πρωτεΐνη
- 2,7 g λίπος
- 36,6 g υδατάνθρακες
- 7,0 g ζάχαρη
- 500 mg κάλιο
- 5,5 g φυτικές ίνες
Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών
Τα κάστανα περιέχουν μια σειρά από προστατευτικά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, καθώς και διάφορες φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, του γαλλικού οξέος και των τανινών.
Αυτά προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλείται από μια διαδικασία που ονομάζεται οξείδωση και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην προστασία από χρόνιες ασθένειες.
Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς
Τα κάστανα είναι μια χρήσιμη πηγή καλίου, το οποίο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Όντας πηγή πολυφαινολών, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού και του ελλαγικού οξέος, τα κάστανα μπορεί να προστατεύουν την καρδιά από οξειδωτική βλάβη.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Τα κάστανα είναι μια χρήσιμη πηγή φυτικών ινών, που υποστηρίζουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Οι φυτικές ίνες λειτουργούν επίσης ως πρεβιοτικά, τροφοδοτώντας τα βακτήρια που ζουν στο έντερο και με τη σειρά τους συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος στο έντερο.
Βελτιώνουν τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
Αν και τα κάστανα παρέχουν περισσότερους υδατάνθρακες από άλλους ξηρούς καρπούς, οι πρόσθετες φυτικές ίνες που περιέχουν είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα.
Επιπλέον, τα προστατευτικά αντιοξειδωτικά που περιέχουν, το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ, φαίνεται να βελτιώνουν την ανταπόκριση των κυττάρων μας στην ορμόνη του σακχάρου στο αίμα, την ινσουλίνη, η οποία κάνει τον συνολικό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα πιο αποτελεσματικό.
Βοηθούν στη διαχείριση βάρους
Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα κάστανα βοηθούν στη μείωση της υπερφαγίας και ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι έχουν χαμηλότερα λιπαρά και θερμίδες από άλλους ξηρούς καρπούς.
Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η προσθήκη κάστανου στη διατροφή μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Ωστόσο, αν και τα στοιχεία φαίνονται πολλά υποσχόμενα, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη σωστή διαχείριση βάρους.
Είναι τα κάστανα ασφαλή για όλους;
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα κάστανα παρά το γεγονός ότι μπορεί να καταναλώνουν χωρίς κανένα πρόβλημα, τόσο τα φιστίκια όσο και άλλους ξηρούς καρπούς.