Το καρπούζι, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae), είναι ένα ενυδατικό φρούτο που συνδέεται με το καλοκαίρι. Τα οφέλη του καρπουζιού για την υγεία περιλαμβάνουν την πρόληψη της αφυδάτωσης, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση του μυϊκού πόνου και την προστασία από χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και το Αλτσχάιμερ.
Το ωμό καρπούζι περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο και την L-κιτρουλίνη, καθώς και θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, το μαγνήσιο και οι φυτικές ίνες. Επιπλέον, οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και υγιή λιπαρά.
Το καρπούζι είναι ένα υγιεινό φρούτο που μπορείτε να απολαύσετε μόνο του ή σε γλυκές και αλμυρές συνταγές.
Οφέλη του καρπουζιού
- Πρόληψη της αφυδάτωσης
- Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, υποστηρίζοντας την υγεία της καρδιάς
- Μπορεί να μειώσει τον μυϊκό πόνο, ειδικά αν καταναλωθεί πριν από έντονη άσκηση
- Βοηθά στη διαχείριση του βάρους όταν καταναλώνεται αντί για γλυκά με επεξεργασμένα, τεχνητά σάκχαρα
- Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου με τις φυτικές του ίνες και το περιεχόμενο πρεβιοτικών
- Μπορεί να προστατεύσει από χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνο, διαβήτη τύπου 2 και τη νόσο του Αλτσχάιμερ
- Βελτιώνει την υγεία του δέρματος με τις βιταμίνες Α και C.
Το καρπούζι σας κρατά ενυδατωμένους
Το καρπούζι αποτελείται κατά περίπου 95% από νερό. Ένα φλιτζάνι καρπούζι περιέχει περίπου πέντε ουγγιές νερού. Η κατανάλωση αρκετών υγρών, συμπεριλαμβανομένων τροφών πλούσιων σε νερό, έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
Η L-κιτρουλίνη, μια φυσική ουσία που βρίσκεται κυρίως στο άσπρο μέρος της φλούδας του καρπουζιού, μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αρτηριών και να μειώσει την αρτηριακή πίεση βοηθώντας στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.
Μπορεί να μειώσει τον μυϊκό πόνο
Σε μια μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι έπιναν χυμό καρπουζιού εμπλουτισμένο με L-κιτρουλίνη πριν από έναν ημιμαραθώνιο είχαν λιγότερο μυϊκό πόνο για έως και 72 ώρες.
Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους
Η κατανάλωση καρπουζιού αντί για επεξεργασμένα γλυκά μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι το καρπούζι προάγει το αίσθημα κορεσμού και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
Υποστηρίζει την πέψη
Οι φυτικές ίνες του καρπουζιού βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου, ενώ τα πρεβιοτικά που περιέχει συμβάλλουν στη βελτίωση της απορρόφησης των μετάλλων και στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Προστατεύει από χρόνιες ασθένειες
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη τύπου 2.
Βελτιώνει την υγεία του δέρματος
Οι βιταμίνες Α και C του καρπουζιού και το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τη φθορά του ήλιου.
Διατροφική αξία του καρπουζιού
Θερμίδες: 45,6
Λιπαρά: 0,228 γρ.
Νάτριο: 1,52 γρ.
Υδατάνθρακες: 11,5 γρ.
Φυτικές ίνες: 0,608 γρ.
Προσθήκη σακχάρων: 9,42 γρ.
Πρωτεΐνες: 0,927 γρ.
Αυτή η φυσική γλυκύτητα συνοδεύεται από βιταμίνες Α και C, που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία του δέρματος. Άλλα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την υγεία.