Καφές και τσάι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου

Εργαστηριακή ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer, έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ και τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου (λαιμού).

Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου, αφορά τη στοματική κοιλότητα, τον φάρυγγα, τον λάρυγγα, τους παραρρινικούς κόλπους και τη ρινική κοιλότητα, καθώς και των σιελογόνων αδένων και είναι ο έβδομος πιο κοινός τύπος καρκίνου.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο για τον Καρκίνο, σημειώνονται πάνω από 900.000 κρούσματα παγκοσμίως και περισσότεροι από 400.000 θάνατοι ετησίως. Η ομάδα που ανέλαβε τη συγκεκριμένη ανάλυση, κατέληξε στο συμπέρασμα, πως η κατανάλωση ορισμένων ποσοτήτων καφέ και τσαγιού με καφεΐνη συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, συγκριτικά με τη μη κατανάλωσή τους.

Η «έκπληξη» της έρευνας

Κατά τη διάρκεια των αναλύσεων, η ομάδα μελέτης, παρατήρησε μια απροσδόκητη ένδειξη. Η «έκπληξη» όπως τη χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας, είναι, ότι, ακόμη και ο καφές χωρίς καφεΐνη παρουσίασε ορισμένες παρόμοιες θετικά αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι παραπάνω καταγραφές να μην βασίζονται στην καφεΐνη, αλλά μάλλον σε άλλες ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ, όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικά.

Με πληροφορίες από Washington Post