Ο Mark Thompson, ο οποίος δούλευε επί δεκαετίες ως ΙΤ και από το 2018 απασχολείται με το αποκλειστικά με κανάλι που δημιούργησε δυο χρόνια νωρίτερα στο YouTube, έχει βρει τρόπους να κάνει γευστικά τα υγιεινά γεύματα.
Στο Sauce Stache των 630.000 subscribers παρουσιάζει τι έτρωγε όπως έχανε 50 κιλά και τι καταναλώνει τα χρόνια που ζει με ένα υγιές βάρος.
Πριν λίγες ημέρες αποκάλυψε τη συνταγή της μαρμελάδας, που ονόμασε topping και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, χωρίς να νιώθουμε τύψεις ή ενοχές και χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με ζάχαρη.
Το σκεύασμα μπορεί να μειώσει τον συνολικό γλυκαιμικό δείκτη της επικάλυψης, κάτι που είναι ευεργετικό για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Έχει όμως, πολλά φυσικά σάκχαρα, κάτι που σημαίνει πως άτομα που δεν μπορούν να φάνε ζάχαρη, λόγω παθήσεων όπως ο διαβήτης είναι χρήσιμο να την προσεγγίζουν προσεκτικά ή να αναζητήσουν τροποποιήσει που ταιριάζουν σε όσα έχει ανάγκη η υγεία τους.
Η ενναλακτική λύση
Ο Thomson εξηγεί πως οι περισσότερες μαρμελάδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν κατά 50% ζάχαρη ή υποκατάστατα αυτής «που χρησιμοποιείται για να πάρει το αποτέλεσμα τη μορφή ζελέ».
Προτείνει έναν εναλλακτικό, πιο υγιεινό τρόπο που δεν χάνει κάτι από τη γεύση του.
Βάζει σε μια κατσαρόλα που τοποθετεί στο -αναμμένο- μάτι της κουζίνας μισή κούπα νερό, μια κούπα κατεψυγμένες φράουλες, μια κούπα μύρτιλα, λίγο αλάτι, δυο καθαρισμένους χουρμάδες, το χυμό μισού λεμονιού. Τα αφήνει να βράσουν έως ότου μαλακώσουν οι φράουλες και μετά πολτοποιεί με ραβδομπλέντερ.
Όταν ολοκληρώσει, απομακρύνει την κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτει δυο κουταλιές της σούπας σπόρους τσία.
Αναμειγνύει και μεταφέρει το υγρό σε καθαρά γυάλινα βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς. Αφού κρυώσουν, τα κλείνει και τα βάζει στο ψυγείο. Συντηρούνται έως και 2 εβδομάδες.
Που βοηθούν τα υλικά της συγκεκριμένης μαρμελάδας
Το διατροφικό προφίλ του topping που προτείνει ο Thomson είναι εντυπωσιακό.
Τα μούρα έχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, μειώνουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Έχουν και μέταλλα (πχ μαγγάνιο, κάλιο) που βοηθούν στην υγεία των οστών, στη λειτουργία των μυών και στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών.
Τα μούρα και ο χυμός από λεμόνι έχουν βιταμίνη C που υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού, την ακεραιότητα του δέρματος και βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου. Στο τελευταίο βοηθούν και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η μαρμελάδα.
Τα μούρα, οι χουρμάδες και οι σπόροι τσία είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών που βοηθούν στην πέψη, την υγεία του εντέρου, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, να σταθεροποιήσουν το σάκχαρο στο αίμα -επιβραδύνοντας την απορρόφηση της ζάχαρης. Επίσης, προάγουν το αίσθημα πληρότητας. Άρα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους.
Οι σπόροι τσία έχουν τύπο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, υποστηρίζει τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Οι φυτικές ίνες, με τα αντιοξειδωτικά και τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία με τη δυνητική μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
Το νερό των φρούτων και οι ηλεκτρολύτες του χυμού λεμονιού φροντίσουν για την ενυδάτωση μας.