Στην παραλία Perranporth στην Κορνουάλη του Ηνωμένου Βασιλείου, μια τοπική ομάδα υπαίθριας κολύμβησης που ονομάζεται Perranporth Bluetits δίνει μαθήματα ευεξίας αλλά και θαρραλέας βουτιάς στον παγωμένο Ατλαντικό. Οι λάτρεις της άγριας θάλασσας βγαίνουν από τα τσουχτερά νερά με ένα χαρακτηριστικό χαμόγελο, όπως αναφέρουν.
Αυτές οι αναζωογονητικές εμπειρίες έχουν παρακινήσει τις κοινοτικές ομάδες να σχεδιάζουν προγράμματα «γαλάζιας φροντίδας» που συνδέουν τους ανθρώπους με το νερό και ορισμένα μάλιστα όπως ο «γαλάζιος χώρος» προτείνονται ως ιατρική συνταγή για ευεξία και ψυχική γαλήνη, όπως αποκαλύπτει στο TheConversation, ο Lewis Elliott, Ανώτερος Λέκτορας Περιβάλλοντος και Ανθρώπινης Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Exeter
Σε αδρές γραμμές, όλες οι κολυμβητικές δραστηριότητες αγγίζουν με τον πιο όμορφο τρόπο τον ψυχοσυναισθηματικό μας οργανισμό, όμως δεν μπορεί καμία να συγκριθεί σε ψυχοθεραπευτική δύναμη με το ελεύθερο θαλάσσιο κολύμπισύμφωνα με διαπιστώσεις μιας διεθνούς ομάδας περιβαλλοντικών ψυχολόγων που διεξήγαγαν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα για την κολύμβηση στην άγρια θάλασσα σε όλο τον κόσμο. Η πρόσφατη αυτή μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology.
Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου BlueHealth, οι επιστήμονες πραγματοποιήσαν έρευνα σε περίπου 20.000 ενήλικες σε 19 χώρες της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Χονγκ Κονγκ, της Αυστραλίας και του Καναδά σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις τους με τους μπλε χώρους (υπαίθρια υδάτινα περιβάλλοντα) και την επιρροή τους στην υγεία και την ευημερία τους. Χίλιοι διακόσιοι από αυτούς τους ανθρώπους ανέφεραν ότι κολύμπησαν κατά την πιο πρόσφατη επίσκεψή τους σε έναν γαλάζιο χώρο – άλλοι σε υπαίθριες πισίνες, άλλοι σε πιο φυσικά υδάτινα σώματα, όπως λίμνες, ποτάμια και θάλασσα.
Οποιοδήποτε είδος κολύμβησης σε εξωτερικούς χώρους συνδέθηκε με ενίσχυση της ευεξίας. Ωστόσο, η άγρια κολύμβηση φάνηκε να προσφέρει μέγιστα οφέλη. Ο λόγος υπεροχής της θάλασσας είναι το βίωμα συναισθημάτων αυτονομίας και επάρκειας – ελευθερία και κυριαρχία επί του περιβάλλοντος του κολυμβητή – δύο παράγοντες που σχετίζονται στενά με την ευεξία.
Το εκπληκτικό σύμφωνα με τις ερευνητικές παρατηρήσεις ήταν ότι οι πιο έμπειροι και ριψοκίνδυνοι κολυμβητές ήταν όσοι αντιμετώπιζαν υψηλά επίπεδα άγχους στην καθημερινότητά τους. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η άγρια κολύμβηση δεν ανταμείβει μόνο σε βάθος την ψυχή μας, αλλά μας ωθεί να καταλύσουμε τα όρια της ανασφάλειάς μας. Όπως έχουν σημειώσει άλλες έρευνες, τέτοιες προκλήσεις μπορεί να αποτελούν μέρος της γοητείας.
Πηγή: ygeiamou.gr