Από όλα τα φρούτα που έχει να προσφέρει το καλοκαίρι, το καρπούζι σίγουρα βρίσκεται στην κορυφή. Τίποτα δεν είναι πιο αναζωογονητικό από μια κρύα φέτα φρέσκο καρπούζι μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα.
Υπάρχει ωστόσο ένα εξαιρετικά απλό κόλπο που ενισχύει όχι μόνο τη γεύση του καρπουζιού, αλλά και τα οφέλη του για την υγεία: η προσθήκη αλατιού.
Καρπούζι και οφέλη
Το καρπούζι αποτελείται σε ποσοστό 91,45% από νερό ενώ περιέχει μεγάλη ποσότητα λυκοπενίου. Είναι επίσης πλούσιο σε Β6, Α και C. Υπάρχουν πέντε λόγοι για να φας μια φέτα καρπούζι, σήμερα κιόλας.
1. Βελτιώνει την απόδοση
Η αύξηση της ικανότητάς σου να χρησιμοποιείς αποτελεσματικά το οξυγόνο, αυξάνοντας το μέγιστο VO2, μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την απόδοσή σου στο τρέξιμο. Το καρπούζι, όπως και τα παντζάρια, περιέχει νιτρικό οξύ, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και την πρόσληψη οξυγόνου. Το να τρως τακτικά καρπούζι θα κάνει τη διαδρομή σου πιο εύκολη.
2. Ενισχύει την αποκατάσταση
Οι υδατάνθρακες είναι ζωτικής σημασίας για την αναπλήρωση του γλυκογόνου. Με 21 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά μερίδα, το καρπούζι είναι εξαιρετικό για αυτό. Και όλοι γνωρίζουμε ότι οι υδατάνθρακες μετά το τρέξιμο είναι απαραίτητοι για την αποκατάσταση, αλλά μερικές φορές μπορεί να σε διψάσουν πολύ. Οπότε η αναζήτηση μιας δροσιστικής φέτας καρπούζι μετά το επόμενο τρέξιμο κάτω από τον ήλιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενυδατωθείς και να αναπληρώσεις τους ηλεκτρολύτες σου. Πρόσθεσε λίγη πρωτεΐνη, όπως τυρί φέτα, και έχεις ένα τέλειο σνακ αποκατάστασης.
3. Ανακουφίζει από τον πόνο
Ο χυμός καρπουζιού είναι πλούσιος στο αμινοξύ L-κιτρουλίνη. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού καρπουζιού μετά το τρέξιμο βοήθησε στη μείωση του μυϊκού πόνου μετά την άσκηση. Πιες τον χυμό κατευθείαν ή πρόσθεσέ τον στο smoothie.
4. Προστατεύει από ασθένειες
Το καρπούζι περιέχει το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο συνήθως συνδέεται με τις ντομάτες, ωστόσο, μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Food Science and Technology, διαπίστωσε ότι το καρπούζι περιέχει περισσότερο λυκοπένιο από μια ντομάτα.
Το λυκοπένιο προστατεύει από φλεγμονές και κυτταρικές βλάβες, οι οποίες είναι γνωστό ότι οδηγούν σε υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, ορισμένους τύπου καρκίνων, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση.
5. Αυξάνει την ενυδάτωση
Σύμφωνα με το USDA, μια μερίδα ενός φλιτζανιού καρπούζι περιέχει περίπου 140 ml (πάνω από μισό φλιτζάνι) νερό. Η κατανάλωση καρπουζιού πριν ή μετά το τρέξιμο μπορεί να σε βοηθήσει να ενυδατωθείς, ειδικά αν δυσκολεύεσαι να πιεις αρκετό νερό μέσα στην ημέρα.
Καρπούζι με αλάτι: Γιατί να βάλεις
Αν σου φαίνεται λίγο περίεργο, δεν είσαι η μόνη. Το ίδιο σκέφτηκα όταν πρωτοδιάβασα για αυτό το κόλπο. Αλλά αφού το δοκίμασα, υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για αυτήν την περίεργη συμβουλή.
- Το αλάτι στο καρπούζι αναδεικνύει τη γλυκύτητα μιας φρέσκιας φέτας καρπουζιού και κατά κάποιο τρόπο την κάνει ακόμα πιο γλυκιά.
- Το αλάτι αλλάζει ολόκληρη την υφή του φρούτου. Λίγο αλάτι κάνει το υγρό του καρπουζιού να ανέβει στην επιφάνεια, κάνοντας το ακόμα πιο ζουμερό και πιο γλυκό!
- Το αλάτι (νάτριο), είναι ένας φυσικός ηλεκτρολύτης. Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στο να παραμένεις ενυδατωμένη και να διατηρήσεις την ισορροπία των υγρών στο σώμα. Επομένως, η προσθήκη αλατιού στο καρπούζι θα αυξήσει πραγματικά την ενυδατική δύναμη του φρούτου.