Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι και τους επηρεάζει σημαντικά στον τρόπο ζωής τους, είναι η κακή ποιότητα ύπνου. Όσοι έχουν αϋπνία και διαταραχές ύπνου, παρουσιάζουν μέσα στη μέρα τους κόπωση, ατονία, υπνηλία, έλλειψη συγκέντρωσης, εκνευρισμό, θλίψη και μειωμένη λειτουργικότητα.
Τι απαιτεί όμως ένας καλός ύπνος;
Αρχικά να ακολουθείς ένα πρόγραμμα. Να κοιμάσαι και να ξυπνάς κάθε μέρα την ίδια σχεδόν ώρα, να μην καταναλώνεις καφέ ή αλκοόλ πριν τον ύπνο και να δημιουργείς ένα ήρεμο και σκοτεινό περιβάλλον πριν κοιμηθείς. Πολλοί όμως, ακόμα και αν τηρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, συνεχίζουν να έχουν αϋπνίες, με αποτέλεσμα να προτιμούν τα συμπληρώματα διατροφής με μελατονίνη. Πώς θα σου ακουγόταν όμως το γεγονός ότι, μπορείς να εξασφαλίσεις τον καλύτερο ύπνο καταναλώνοντας το βράδυ ένα ακτινίδιο;
Ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Taiwan’s Taipei βρήκαν ότι το να τρως ένα ακτινίδιο σε καθημερινή βάση, βοηθά στην καλύτερη ποιότητα και τη διάρκεια ύπνου. Η έρευνα τους για την ακρίβεια έγινε σε 22 γυναίκες και 2 άνδρες, ηλικίας 20-55 τών. Για 4 εβδομάδες οι εθελοντές κατανάλωναν 2 ακτινίδια, μια ώρα πριν τον ύπνο.
Οι ερευνητές στο τέλος συγκέντρωσαν τα δεδομένα σχετικά με τον ύπνο των εθελοντών, από όλη την περίοδο της μελέτης, χρησιμοποιώντας ημερολόγια ύπνου, ένα τυπικό ερωτηματολόγιο ποιότητας ύπνου και ρολόγια χειρός που μετρούσαν πτυχές της ποιότητας και της ποσότητας του ύπνου. Μετά από 4 εβδομάδες κατανάλωσης ακτινιδίου, οι ερευνητές βρήκαν σημαντικές βελτιώσεις σε διάφορες μετρήσεις ύπνου τις οποίες σου παρουσιάζουμε παρακάτω.
Τα άτομα αποκοιμούνταν πιο γρήγορα. Ο χρόνος που χρειαζόταν για να αποκοιμηθούν μειώθηκε κατά 35,4%.
Κοιμούνταν πιο ήσυχα. Ο χρόνος αφύπνισης μετά την έναρξη του ύπνου μειώθηκε κατά 28,9%.
Η ποιότητα του ύπνου. Οι απαντήσεις σε ένα τυπικό ερωτηματολόγιο ποιότητας ύπνου έδειξαν ότι ο ύπνος ήταν καλύτερος κατά 42,4%.
Η διάρκεια του ύπνου. Ο χρόνος που κοιμούνταν τα άτομα και όχι απλά που ξάπλωναν στο κρεβάτι, αυξήθηκε κατά 5,41%.
Έρευνα του National Library of Medicine έδειξε επίσης ότι τα ακτινίδια περιέχουν μελατονίνη (24 μg/g), η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, αφού ο ύπνος και η διατήρηση του ύπνου είναι ευκολότερα μετά την έναρξη της έκκρισης μελατονίνης. Η περιεκτικότητα σε σεροτονίνη (5,8 μg/g) στα ακτινίδια μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του ύπνου, ενώ η πλούσια περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να καταστέλλει τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες.
Σχετικά με τη σεροτονίνη αυτή παίζει μεγάλο ρόλο στον ύπνο – όπως έδειξε και άλλη μελέτη – καθώς η σεροτονίνη είναι η χημική ουσία του εγκεφάλου, που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου. Η κατανάλωση ενός ακτινιδίου κάθε βράδυ, από τα παραπάνω επεσημαίνεται ότι, μπορεί να βοηθήσει σε έναν πιο ποιοτικό ύπνο και αξίζει να το εντάξεις στη διατροφή σου.