Ταξίδι. Μια διαδικασία που ξεκινάει όταν αρχίζουμε να ετοιμάζουμε τις βαλίτσες με όλα όσα θα χρειαστούμε. Αυτό που συχνά ξεχνάμε είναι τι συμβαίνει αφού γυρίσουμε. Ελάχιστοι ασχολούμαστε με την καθαριότητα των αποσκευών μας. Μόνο υπερβολή, βέβαια, δεν είναι να καθαρίζουμε την βαλίτσα μας μετά από κάθε χρήση. Αντιθέτως, κρίνεται απαραίτητο, τόσο για λόγους υγιεινής όσο και για τη μακροχρόνια συντήρησή της.
Εμείς «συλλέγουμε» αναμνήσεις και η βαλίτσα μας… μικρόβια!
Από τη στιγμή που θα φύγουμε από το σπίτι και αρχίσει το ταξίδι η βαλίτσα μας έρχεται σε επαφή με αμέτρητες επιφάνειες. Δάπεδα αεροδρομίων, τουαλέτες, δρόμους και πεζοδρόμια, χώρους φύλαξης αποσκευών και ιμάντες μεταφοράς. Όπερ και σημαίνει εκατοντάδες χιλιάδες βακτήρια, μικρόβια, σκόνη, λεκέδες κ.ά. Επιστρέφοντας στο σπίτι και αποθηκεύοντας την αποσκευή μας, χωρίς προηγουμένως να την έχουμε καθαρίσει, είναι σαν να φέρνουμε όλη αυτή τη βρωμιά μέσα στον ίδιο μας το χώρο! Και μπορεί να ακούγεται αγγαρεία ή κουραστικό και βαρετό, ωστόσο ο καθαρισμός της βαλίτσας μπορεί να γίνει «αναίμακτα» και μεθοδικά, καταφέρνοντας μέσα σε λίγα λεπτά να εξασφαλίσουμε σημαντικά οφέλη, τόσο για εμάς όσο και για τη βαλίτσα. Διατηρώντας την σε άριστη κατάσταση, αποτρέπουμε την εμφάνιση δυσοσμίας και αυξάνουμε το χρόνο ζωής της.
Εξωτερικός καθαρισμός
Σκληρές βαλίτσες: Ο ιδανικός τρόπος καθαρίσματος είναι με τη χρήση ενός μαλακού πανιού σε συνδυασμό με ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι. Καλό είναι να αποφεύγουμε σκληρά καθαριστικά που μπορεί να καταστρέψουν την επιφάνεια. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απολυμαντικά μαντηλάκια.
Μαλακές βαλίτσες: Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να καθαρίσουμε τη βαλίτσα με ένα υγρό πανί και ένα ήπιο απορρυπαντικό. Σε περίπτωση που υπάρχουν λεκέδες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κλασικό μείγμα νερό με ξύδι και στη συνέχεια να την αφήσουμε να στεγνώσει φυσικά, σε σκιερό μέρος.
Εσωτερικός καθαρισμός
Όσο σημαντικός είναι ο εξωτερικός καθαρισμός άλλο τόσο αναγκαίος είναι και ο εσωτερικός. Τα παπούτσια και τα ρούχα που φοράμε μπορούν να φέρουν βρωμιά και βακτήρια, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και έντομα. Το πρώτο βήμα για τον εσωτερικό καθαρισμό είναι, αφού αδειάσουμε εντελώς τη βαλίτσα και ανοίξουμε όλα τα φερμουάρ, να αφαιρέσουμε με μια ηλεκτρική σκούπα ή βούρτσα σκόνη και υπολείμματα από τις εσωτερικές γωνίες. Εάν τυχόν υπάρχουν λεκέδες η λύση είναι ένα υγρό πανί με λίγο σαπούνι. Τέλος, για την αντιμετώπιση δυσοσμίας, πασπαλίζουμε με λίγη μαγειρική σόδα, την οποία αφήνουμε για λίγες ώρες και στη συνέχεια αφαιρούμε.
Καθαρισμός χειρολαβών και φερμουάρ
Εάν είναι κάτι που αγγίζουμε συχνότερα στη βαλίτσα μας, αυτά είναι οι χειρολαβές και τα φερμουάρ, συχνά με βρώμικα χέρια. Ο καθαρισμός και εδώ είναι απλός και αποτελεσματικός. Με απολυμαντικά μαντηλάκια ή με ένα πανάκι βουτηγμένο σε αραιωμένο οινόπνευμα. Η μέθοδος αυτή βοηθά τόσο στην απομάκρυνση των βακτηρίων όσο και στην πρόληψη της διάβρωσης.
Αποθήκευση
Το τελικό στάδιο αυτού του κύκλου εργασιών με «πρωταγωνιστή» τη βαλίτσα μας είναι η αποθήκευσή της. Θα πρέπει να αποφεύγουμε να την τοποθετούμε σε υγρά, σκοτεινά μέρη όπως αποθήκες ή υπόγεια αλλά να τη διατηρούμε καθαρή και στεγνή. Το καλύτερο δε, είναι να τοποθετήσουμε στο εσωτερικό της σακουλάκια απορρόφησης υγρασίας προκειμένου να αποφύγουμε την εμφάνιση μούχλας.
Η βαλίτσα μας, μάς συντροφεύει στα ταξίδια μας και όπως κάθε τι που μας εξυπηρετεί, έτσι και αυτή χρειάζεται την προσοχή και τη φροντίδα μας. Και μπορεί μετά την επιστροφή μας το τελευταίο που έχουμε όρεξη να κάνουμε είναι να την καθαρίσουμε, ωστόσο δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η κίνηση αυτή είναι μια μορφή πρόληψης που κάνει τη διαφορά. Μειώνει την έκθεση σε μικρόβια, αποτρέπει τις δυσοσμίες και παρατείνει τη ζωή της αποσκευής μας. Άλλωστε, φροντίζουμε τα ρούχα και τα παπούτσια μας -γιατί όχι και τη βαλίτσα που τα μετέφερε;