Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί υπάρχει πάντα χώρος για γλυκό, ακόμη και μετά από ένα πλήρες γεύμα; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα που μας λένε ότι είμαστε χορτάτοι είναι, επίσης, υπεύθυνα για το ότι μας κάνουν να θέλουμε επιδόρπιο.
Γιατί θέλω γλυκό;
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science, μέσα στον εγκέφαλό μας βρίσκεται ένα πολύπλοκο δίκτυο κυκλωμάτων που ελέγχουν την πείνα και την ικανοποίηση.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck για την Έρευνα του Μεταβολισμού εντόπισαν ότι οι νευρώνες POMC, που είναι γνωστοί ως καταστολείς της όρεξης και σηματοδοτούν την πληρότητα, έχουν μια μυστική λειτουργεία: Προκαλούν, ταυτόχρονα, την επιθυμία για ζάχαρη, μέσω ενός διαφορετικού μηχανισμού.
Επιπλέον, ο εγκέφαλος συνδέει το γλυκό με την ανταμοιβή και την ευχαρίστηση. Γι’ αυτό μετά το κύριο γεύμα, το σώμα μας αναζητά αυτή την «επιβράβευση».
Σε πολλές κουλτούρες, η κατανάλωση γλυκού μετά το φαγητό είναι μέρος της παράδοσης και της κοινωνικής συμπεριφοράς. Είναι μια συνήθεια που συνδέεται με την ολοκλήρωση του γεύματος. Αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει προδιάθεση για γλυκό, ακόμα και όταν δεν είναι «απαραίτητο».
Όταν τρώμε το σώμα αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης για να επεξεργαστεί την τροφή. Τα γλυκά περιέχουν ζάχαρη που προκαλεί άμεση αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που το σώμα αναγνωρίζει ως μια γρήγορη πηγή ενέργειας. Επομένως το σώμα «ζητά» ενέργεια.
Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρήσιμες θεραπείες για την υπερκατανάλωση φαγητού.
Πηγή: grace.gr