Γιατί ο ύπνος με ανεμιστήρα μπορεί να είναι επικίνδυνος – Οι παγίδες της δροσιάς

Με τον συνδυασμό της επίμονης ζέστης και της τιμής του ρεύματος, για πολλούς Έλληνες ο ανεμιστήρας καταλήγει να σηκώνει τα «βάρη» του κλιματισμού στο σπίτι, για όλη μέρα αλλά και στη διάρκεια του ύπνου.

Όπως προειδοποιεί όμως το Cosmopolitan, το να κοιμάσαι με ανοιχτό ανεμιστήρα μπορεί να μην είναι πάντα καλή ιδέα για λόγους υγείας, που σχετίζεται με τις αλλεργίες, αλλά και την υγεία του δέρματος.

Στην πραγματικότητα τα μειονεκτήματα του ανεμιστήρα είναι ανάλογα με αυτά του κλιματιστικού, αλλά στο χειρότερο, ειδικά εάν είστε ευαίσθητοι σε συγκεκριμένα πράγματα.

Ύπνος με Ανεμιστήρα: Τα υπέρ και τα κατά

Ας ξεμπερδεύουμε με τα προφανή πλεονεκτήματα. Ο ανεμιστήρας πράγματι παράγει ψύξη και μπορεί να λειτουργεί πολύ πιο οικονομικέ σε σχέση με τον κλιματισμό, για πολλή περισσότερη ώρα.

Τα κατά του όμως γέρνουν τη ζυγαριά δυσανάλογα. Αρχικά, ο ανεμιστήρας αναδεύει, μαζί με τον αέρα, τη σκόνη και ότι ερεθιστικές ουσίες μπορεί να περιέχει (μικρόβια, νεκρό δέρμα, γύρη), πυροδοτώντας αλλεργίες σε άτομα που πάσχουν.

Ακόμα, ο ανεμιστήρας μπορεί να ξηράνει τον αέρα του χώρου, επηρεάζοντας άτομα με πιο ξηρό δέρμα, αλλά και το αναπνευστικό, καθώς το σώμα χάνει υγρασία απαραίτητη για τις βλεννογόνους του.

Τέλος, καθώς ο ανεμιστήρας πρέπει να σε «χτυπά» απευθείας για να νιώσεις δροσιά, μπορεί να προκαλέσει κράμπες και πιάσιμο στους μύες, ειδικά αν ιδρώνεις το βράδυ ανεξαρτήτως, κάνοντας ιδιαίτερα επίπονο το πρωινό ξύπνημα.