Αν και η έρευνα για τα οφέλη της κανέλας στην υγεία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Δρ Michael L. Dansinger, παθολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts, διευκρίνισε ότι ακόμη και χωρίς μακροπρόθεσμα, οριστικά αποτελέσματα, «υπάρχουν αρκετές μελέτες έως τώρα που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα την ημέρα μπορεί ελαφρώς να βελτιώσει το σάκχαρο του αίματος, την αντίσταση στην ινσουλίνη, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και τη φλεγμονή». Το μπαχαρικό έχει ήδη δείξει θετικές δυνατότητες για ορισμένα άτομα με παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας.
Ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος Toby Smithson σημείωσε ότι η κανέλα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί επίσης προσοχή. «Τα καλά νέα είναι ότι η κανέλα περιέχει βιοενεργά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει οφέλη για την υγεία στα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, την αρτηριακή πίεση αλλά και μέτριες βελτιώσεις στις αυξήσεις του σακχάρου μετά από το γεύμα και στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας. Αλλά οι μελέτες που εξετάζουν τη μείωση της A1C, ένα μέτρο των μέσων επιπέδων σακχάρου στο αίμα, δεν έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής», εξήγησε ο Smithson.
Η Julia Zumpano, εγγεγραμμένη διαιτολόγος από το Κέντρο Διατροφής του Ανθρώπου στην Κλινική του Κλίβελαντ, είπε: «Αν και γνωρίζουμε ότι τα οφέλη της κανέλας είναι πραγματικά, οι ακριβείς δόσεις δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, καθώς απαιτείται περισσότερη έρευνα». Αλλά πρόσθεσε επίσης: «Χρησιμοποιήστε κανέλα όσο πιο συχνά μπορείτε, ως μπαχαρικό, για να αποκομίσετε τα οφέλη».
«Μην ξεγελαστείτε και θεωρήσετε ότι τα ρολάκια κανέλας ή τα συμπληρώματα κανέλας είναι μια καλή θεραπεία για τον διαβήτη ή ένας καλός τρόπος για την πρόληψη προβλημάτων υγείας», πρόσθεσε ο Dansinger. «Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε την κανέλα είναι να την ενσωματώσετε σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Πολλοί ειδικοί στον τομέα της υγείας συμφωνούν ότι μια συνολική στρατηγική υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της μακροζωίας και για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου, άνοιας και πολλών άλλων κοινών προβλημάτων υγείας», κατέληξε.