Η γαριδομακαρονάδα είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα θαλασσινών, ιδανικό για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής.
Ωστόσο, οι κλασικές συνταγές συχνά περιέχουν πολλές θερμίδες και λιπαρά, λόγω των επεξεργασμένων υδατανθράκων, του βουτύρου και άλλων υλικών που συχνά συναντάμε σε μια γαριδομακαρονάδα.
Παρακάτω, θα δείτε μια πιο υγιεινή εκδοχή της κλασικής συνταγής, με υλικά που ενισχύουν τη διατροφική αξία του πιάτου, χωρίς να στερούνται γεύσης. Τα μακαρόνια ολικής άλεσης προσφέρουν περισσότερες φυτικές ίνες, βοηθώντας στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι γαρίδες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και χαμηλές σε λιπαρά, ενώ η σάλτσα βασίζεται σε φρέσκες ντομάτες και ελαιόλαδο, προσφέροντας αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά που συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία.
Εύκολη και υγιεινή συνταγή για γαριδομακαρονάδα
Υλικά (για 4 μερίδες)
– 400 γρ. μακαρόνια ολικής άλεσης
– 400 γρ. κατεψυγμένες γαρίδες (καθαρισμένες, χωρίς κέλυφος)
– 2 κ.σ. ελαιόλαδο
– 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
– 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
– 400 γρ. ντομάτες κονκασέ ή τριμμένες φρέσκες ντομάτες
– 1/2 φλ. λευκό κρασί (προαιρετικά)
– 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
– 1/2 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
– Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
– 1/4 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά, για μια πικάντικη νότα)
– 1/2 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
– Ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά, για φρεσκάδα)
Εκτέλεση
Ξεπαγώστε τις γαρίδες: Τοποθετήστε τις σε ένα μπολ με κρύο νερό για περίπου 15 λεπτά. Στραγγίστε και σκουπίστε καλά.
Βράστε τις γαρίδες: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράστε νερό και προσθέστε τις γαρίδες. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά, στραγγίστε και κρατήστε το νερό.
Βράστε τα μακαρόνια: Χρησιμοποιήστε το ίδιο νερό για να βράσετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίστε και κρατήστε 1/2 φλ. από το νερό τους.
Ετοιμάστε τη σάλτσα: Σε μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.
Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 30 δευτερόλεπτα.
Προσθέστε τις ντομάτες και τα μπαχαρικά: Ρίξτε τις ντομάτες, το κρασί (αν χρησιμοποιείτε), την πάπρικα, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο. Σιγοβράστε για 10-12 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Ρίξτε τις γαρίδες: Προσθέστε τις βρασμένες γαρίδες και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά να απορροφήσουν τη γεύση της σάλτσας.
Ανακατέψτε με τα μακαρόνια: Ρίξτε τα μακαρόνια στο τηγάνι με τη σάλτσα, μαζί με λίγο από το νερό τους, και ανακατέψτε καλά.
Σερβίρετε: Προσθέστε τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού, ανακατέψτε και σερβίρετε αμέσως.
Διατροφικές πληροφορίες (ανά μερίδα)
– Θερμίδες: 420 kcal
– Πρωτεΐνη: 35 γρ.
– Υδατάνθρακες: 50 γρ.
– Φυτικές ίνες: 8 γρ.
– Λιπαρά: 10 γρ.
– Κορεσμένα λιπαρά: 1,5 γρ.
– Νάτριο: 320 mg