Γαρίδες στιφάδο: Συνταγή με αφορμή το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Το πιάτο αυτό είναι η νόστιμη προσαρμογή του κλασικού, αρωματικού στιφάδου, στην περίοδο της Σαρακοστής.

Εδώ, λοιπόν, επειδή θέλουμε τη γεύση, αλλά όχι τον κόπο, θα σας προτείνω να προτιμήσετε κατεψυγμένα κρεμμυδάκια.

Αν και εσείς δε θέλετε να καθαρίσετε ένα κιλό κοκκάρια και πάτε για κατεψυγμένα, θα πρέπει να αποδεχτείτε το γεγονός ότι θα είναι πιο μικρά στο μέγεθος, από τα φρέσκα, χωρίς, όμως, αυτό να αλλάζει κάτι, στη γεύση του φαγητού.

Αν οι γαρίδες μας, είναι κατεψυγμένες, τις αφήνουμε να ξεπαγώσουν, αποβραδίς στο ψυγείο και τις επεξεργαζόμαστε την επομένη σαν φρέσκιες.

Tip: τον ζωμό γαρίδας (μπισκ), που θα περισσέψει τον βάζουμε στην κατάψυξη και τον αξιοποιούμε σε μελλοντικά μαγειρέματα, όπως πάστα ή ριζότο με γαρίδες.

Γαρίδες στιφάδο

Υλικά:

  1. 1 κιλό γαρίδες καθαρισμένες (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
  2. 1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
  3. 2 σκελίδες σκόρδο
  4. 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  5. 1 κουταλιά του γλυκού μπούκοβο
  6. 1 στικ σέλερι
  7. 1 καρότο
  8. 1 μέτρια ντομάτα τριμμένη
  9. 60 gr ξύδι
  10. 200 gr κρασί κόκκινο
  11. 4 φύλλα δάφνης
  12. 1 ξύλο κανέλας
  13. 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  14. λίγους κόκκους μπαχάρι
  15. ελαιόλαδο
  16. αλάτι-πιπέρι
  17. άνηθο ή σχοινόπρασο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το εντεράκι και κρατάμε τα κεφάλια και τα κελύφη για την μπισκ.

Καθαρίζουμε τα σκόρδα.

Σε κατσαρόλα που έχουμε κάψει σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε: 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κελύφη και τα κεφάλια, από τις γαρίδες, για 2-3 λεπτά, περίπου.

Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 στικ σέλερι κομμένο στα τρία, 1 καρότο επίσης κομμένο στα τρία, 2 φύλλα δάφνης, 1 κουταλιά του γλυκού μπούκοβο, την τριμμένη ντομάτα και ½ λίτρο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 45 λεπτά.

Σουρώνουμε την μπισκ, (τον ζωμό από τα κεφάλια και τα κελύφη της γαρίδας) και κρατάμε 100 γραμμάρια ζωμό, για το στιφάδο μας.

Αλατοπιπερώνουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και από τις δυο πλευρές.

Σε βαθύ τηγάνι, βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες για μισό λεπτό από την κάθε πλευρά. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

Στο ίδιο σκεύος βάζουμε άλλες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα μέχρι να πάρουν χρώμα.

Έπειτα προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας πελτέ, το μπαχάρι και μετά από 1 λεπτό σβήνουμε πρώτα με το ξύδι και μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον σουρωμένο ζωμό γαρίδας, το ξύλο κανέλας, τα υπόλοιπα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά.

Προσθέτουμε τις γαρίδες και σβήνουμε το μάτι. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο ή σχοινόπρασο.