Φράουλες ή πορτοκάλια; Τι είναι αυτό που κάνει τις φράουλες να υπερέχουν διατροφικά

Τόσο οι φράουλες όσο και τα πορτοκάλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Τα πορτοκάλια έχουν περισσότερη θειαμίνη. Επίσης, τα πορτοκάλια είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου.

Θερμίδες

Οι φράουλες και τα πορτοκάλια έχουν περίπου ίδιες θερμίδες. Οι φράουλες έχουν 32 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και τα πορτοκάλια έχουν 46 θερμίδες.

Όσον αφορά τις αναλογίες μακροθρεπτικών συστατικών, τα πορτοκάλια έχουν περισσότερους υδατάνθρακες, λιγότερο λίπος και παρόμοιο ποσοστό πρωτεΐνης με τις φράουλες.

Φυτικές ίνες

Οι φράουλες και τα πορτοκάλια περιέχουν παρόμοιες ποσότητες φυτικών ινών. Οι φράουλες έχουν 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια και τα πορτοκάλια έχουν 2,4 γραμμάρια φυτικών ινών.

Ζάχαρη

Οι φράουλες έχουν 46% λιγότερη ζάχαρη από τα πορτοκάλια. Οι φράουλες έχουν 4,9 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια και τα πορτοκάλια έχουν 9,1 γραμμάρια ζάχαρης.

Πρωτεΐνη

Οι φράουλες και τα πορτοκάλια περιέχουν παρόμοια ποσότητα πρωτεΐνης. Οι φράουλες έχουν 0,67 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια και τα πορτοκάλια έχουν 0,7 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Κορεσμένο λίπος

Τόσο οι φράουλες όσο και τα πορτοκάλια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Οι φράουλες έχουν 0,02 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ανά 100 γραμμάρια και τα πορτοκάλια έχουν 0,03 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών.

Βιταμίνη C

Τόσο οι φράουλες όσο και τα πορτοκάλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Οι φράουλες έχουν 31% περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια. Οι φράουλες έχουν 58,8 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια και τα πορτοκάλια έχουν 45 mg βιταμίνη C.

Βιταμίνη Α

Οι φράουλες και τα πορτοκάλια περιέχουν παρόμοιες ποσότητες βιταμίνης Α. Οι φράουλες έχουν 1 μg βιταμίνης Α ανά 100 γραμμάρια και τα πορτοκάλια έχουν 11 γραμμάρια βιταμίνης Α.

Βιταμίνη Ε

Οι φράουλες και τα πορτοκάλια περιέχουν παρόμοιες ποσότητες βιταμίνης Ε. Οι φράουλες έχουν 0,29 mg βιταμίνης Ε ανά 100 γραμμάρια και τα πορτοκάλια έχουν 0,18 mg βιταμίνης Ε.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Τα πορτοκάλια έχουν περισσότερη θειαμίνη. Τόσο τα πορτοκάλια όσο και οι φράουλες περιέχουν σημαντικές ποσότητες ριβοφλαβίνης, νιασίνης, παντοθενικού οξέος, βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος.

Ασβέστιο

Τα πορτοκάλια είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και έχουν 169% περισσότερο ασβέστιο από τις φράουλες. Οι φράουλες έχουν 16 mg ασβεστίου ανά 100 γραμμάρια και τα πορτοκάλια έχουν 43 mg ασβεστίου.

Σίδηρος

Οι φράουλες και τα πορτοκάλια περιέχουν παρόμοιες ποσότητες σιδήρου. Οι φράουλες έχουν 0,41 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια και τα πορτοκάλια έχουν 0,09 mg σιδήρου.

Κάλιο

Οι φράουλες και τα πορτοκάλια περιέχουν παρόμοιες ποσότητες καλίου. Οι φράουλες έχουν 153 mg καλίου ανά 100 γραμμάρια και τα πορτοκάλια έχουν 169 mg καλίου.