Έστησαν τραπέζι με τα άγρια χόρτα της Κρητικής γης

Μια ξεχωριστή δράση που περιλάμβανε γνωριμία με τα άγρια χόρτα της Κρητικής γης, συλλογή αυτών, παραδοσιακά μαγειρέματα και κατανάλωση από τους συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα φιλίας και συνεργατικότητας του Συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας. Η δράση ολοκληρώθηκε στην κουζίνα του Φεστιβάλ στους Αποστόλους.

Ο σύλλογος Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας πραγματοποίησε μια κοινή δράση με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους: Αποστολιανών, Αμαριανού, Αρχαγγέλου, Βόνης, Διαβαϊδέ, Καστελλίου, Μουχτάρου, Πολυθέας, Σαμπά και Σμαρίου.

Στην Πεδιάδα, το βιωματικό μας αντάμωμα είχε ως θέμα: «Τα άγρια χόρτα και η αξιοποίηση τους στις παραδοσιακές κρητικές συνταγές».

Οι συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση ανδρών και γυναικών των συλλόγων, έμαθαν την παραδοσιακή τέχνη του μαζέματος των χόρτων, γεμίζοντας τα καλάθια τους με άγρια βρώσιμα χόρτα και βότανα (κουτσουνάδα, αγαλατσίδα, σταφυλίνακα, ασκόλυμπρους, αγριαγγινάρες, πεντάνευρο, δρίλους, αγριοσπάνακο, γαϊδουράγκαθο, πουράντζα, κοπάνα, λάπαθα, γλυκοσυρίδα, σκούλους ή πηγουνίτης, σταχάκια, μάραθα, λαχανίδες, γαλατσίδες, αγριομάρουλα, μποράντζες, μαντιλίδες, ραδίκια, λαγουδόχορτο , αγριομαϊντανό, αγριοσέλινο, σέσκουλα, χοιρομουρίδες, τσόχους, μολόχες, αγκαθάκι, αγριόπρασα, τσουκνίδες, παπούλια, αρχατζίκους, ματζουράνα, κουρνοπόδια, μαρουλίδα, καυκαλίδες).

Στη δράση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου και η σύζυγος του, μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΛΜΕΠΑ και ο Αντιπρύτανης Νικόλαος Βιδάκης, το Προεδρείο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Τάσος Παπαδάκης και Κωνσταντίνος Δατσέρης, ο Παθολόγος Ογκολόγος Λάμπρος Βαμβακάς και ο σεφ Γιάννης Μενεγάκης.

Οι διοργανωτές αναφέρουν: «Αγαπημένοι μας φίλοι, σας ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνεργασία και με νοτιά, ήταν μια όμορφη μέρα, μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία στην Πεδιάδα, ένα υπέροχο αντάμωμα με τους φίλους  μας».

Το πρόγραμμα της δράσης περιλάμβανε:

1η ομάδα: Αμαριανό, στο βουνό για δρίλους

2η ομάδα: Σμάρι, στο βουνό για ασκόλυμπρους, μάραθα και άγρια αγγιναράκια

3η ομάδα: Κάμπος,  για βρούβες – γιαχνερά

4η ομάδα: κουζίνα, αξιοποίηση χόρτων και άνοιγμα φύλλου

5η ομάδα: Φυτολόγιο