Επικίνδυνη η χρήση πλαστικών δοχείων φαγητού – Πώς επηρεάζεται η καρδιά

Τον κίνδυνο συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να αυξήσει σημαντικά η κατανάλωση φαγητού από πλαστικά δοχεία. Αυτό διαπίστωσε μια νέα μελέτη με τους ερευνητές να θεωρούν ότι έχουν εντοπίσει γιατί μπορεί να ισχύει αυτό.

Η νέα μελέτη από Κινέζους ερευνητές την οποία δημοσιεύει ο Guardian έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία για τους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση φαγητού από πλαστικές συσκευασίες και βασίζεται σε ήδη γνωστά δεδομένα που συνδέουν τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στα πλαστικά με τις καρδιακές παθήσεις.

Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν μια προσέγγιση δύο μερών, εξετάζοντας τη συχνότητα με την οποία πάνω από 3.000 άνθρωποι στην Κίνα έτρωγαν από πλαστικά δοχεία φαγητό που αγόραζαν από εστιατόρια συνδυαστικά με το ιστορικό καρδιακής νόσου.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αρουραίους τους οποίους έφεραν σε επαφή με χημικές ουσίες που απελευθερώθηκαν από πλαστικές συσκευασίες όταν σε αυτές τοποθετήθηκε βραστό νερό.

«Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι η συχνή έκθεση σε πλαστικά σχετίζεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας», έγραψαν οι συγγραφείς. Το πλαστικό μπορεί να περιέχει οποιαδήποτε από περίπου 20.000 χημικές ουσίες και πολλές από αυτές, όπως το BPA, οι φθαλικές ενώσεις και τα Pfas, ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Οι χημικές ουσίες βρίσκονται συχνά σε συσκευασίες τροφίμων και τρόφιμα και συνδέονται με μια σειρά προβλημάτων από τον καρκίνο έως τις βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Αν και οι ερευνητές στη νέα δημοσίευση δεν έλεγξαν ποιες συγκεκριμένες χημικές ουσίες «βγήκαν» από το πλαστικό, παρατήρησαν τη σχέση μεταξύ κοινών χημικών ενώσεων στα πλαστικά και καρδιακών παθήσεων και μια προηγούμενη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και της καρδιακής νόσου.

Έβαλαν βραστό νερό στα δοχεία για ένα, πέντε ή 15 λεπτά, επειδή τα χημικά στα πλαστικά βγαίνουν στην επιφάνεια με πολύ υψηλότερους ρυθμούς όταν τοποθετούνται ζεστά περιεχόμενα σε δοχεία. Η μελέτη επικαλέστηκε προηγούμενη έρευνα που βρήκε ότι έως και 4,2 m μικροπλαστικά σωματίδια ανά τετραγωνικό εκατοστό μπορούν να απελευθερωθούν από πλαστικά δοχεία όταν μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων.