Έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες ότι ο συνδυασμός ελαιολάδου και χυμού λεμονιού μπορεί να θεραπεύσει μια σειρά από παθήσεις, όπως πέτρες στη χολή, και πόνο στις αρθρώσεις, ενώ καθυστερεί τα σημάδια της γήρανσης.
Ας δούμε αναλυτικά τι προσφέρει στον οργανισμό ο συνδυασμός του ελαιολάδου με χυμό λεμονιού.
Καθαρίζει και αποτοξινώνει τον οργανισμό
Τα αντιοξειδωτικά και οι πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «καθαριστικά» καθώς εξουδετερώνουν ή «καθαρίζουν» τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν κυτταρική βλάβη και μπορεί να συμβάλλουν σε ασθένειες.
Το ανθρώπινο σώμα έχει διάφορες βιολογικές μεθόδους για την απομάκρυνση των τοξινών και τη διατήρηση της βέλτιστης λειτουργίας. Για να βοηθήσετε το σώμα σας να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα, οι ειδικοί συνιστούν να τρώτε μία ποικιλία τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και άπαχες πηγές πρωτεΐνης.
Έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα συστατικά στο χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο – βιταμίνη C στο χυμό λεμονιού και MUFAs στο ελαιόλαδο – παίζουν ρόλο στη διαχείριση του βάρους.
Ο χυμός λεμονιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Στο ανθρώπινο σώμα, η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό συστατικό που απαιτείται για την παραγωγή καρνιτίνης.
Η καρνιτίνη είναι μια ένωση που μεταφέρει μόρια λίπους στα κύτταρα, όπου διασπώνται και χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας. Επομένως, η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διάσπαση του λίπους.
Σε μια παλαιότερη μελέτη του 2006, υγιείς ενήλικες με οριακά χαμηλή βιταμίνη C έκαιγαν 25% λιγότερο λίπος όταν περπατούσαν σε διάδρομο για 60 λεπτά σε σύγκριση με άτομα που είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης C.
Σε μια άλλη μελέτη, σε ποντίκια με τάση για παχυσαρκία χορηγήθηκε ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) και τράφηκαν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά για 15 εβδομάδες. Τα ποντίκια κέρδισαν λιγότερο σωματικό λίπος και είχαν γενικότερα δείκτες καλύτερης υγείας σε σύγκριση με ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά αλλά δεν τους χορηγήθηκε βιταμίνη C.
Δεν φαίνεται να υπάρχουν μελέτες που να παρατηρούν τις επιπτώσεις στο βάρος από την κατανάλωση ενός μείγματος ελαιολάδου και χυμού λεμονιού. Ωστόσο, τα μεμονωμένα συστατικά μπορεί να συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται.
Βοηθάει στην πρόληψη εμφάνισης πέτρας στα νεφρά και στη χολή
Οι διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό λίθων στα νεφρά και στη χολή. Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C και η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών είναι γνωστό ότι συμβάλλουν σε αυτές τις καταστάσεις.
Οι χολόλιθοι είναι στερεοποιημένες εναποθέσεις πεπτικών υγρών και χοληστερίνης που αναπτύσσονται στη χοληδόχο κύστη. Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση των χολόλιθων, μπορεί να εμφανίσετε ή όχι συμπτώματα.
Υπάρχουν αναφορές ότι μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό χυμού λεμονιού και ελαιολάδου για να προωθήσουν την κίνηση των χολόλιθων. Ωστόσο, δεν υπάρχει έρευνα που να υποστηρίζει επαρκώς αυτόν τον ισχυρισμό.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές οδηγίες υγιεινής διατροφής που βοηθούν στην πρόληψη των χολόλιθων, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης για κατανάλωση υγιεινών λιπών όπως το ελαιόλαδο.
Ορισμένα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση υγιεινών λιπών, όπως το ελαιόλαδο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των χολόλιθων συστέλλοντας και αδειάζοντας τη χοληδόχο κύστη σε τακτική βάση.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης C έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης χολόλιθων. Η βιταμίνη C μπορεί να αναστείλει την κρυστάλλωση της χοληστερίνης μετατρέποντάς την σε χολικά οξέα, αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό χολόλιθων.
Μια παλαιότερη μελέτη από το 2000 διαπίστωσε ότι, για κάθε αύξηση κατά 27 micromol/L στο ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) στο αίμα, υπήρχε 13% μείωση στον σχηματισμό λίθων στη χολή σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 74 ετών.