Η κατανάλωση χούμους έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Και αυτό συνέβη παράλληλα με την αύξηση στις αγορές των πολύ διαφορετικών επιλογών για αυτό το παραδοσιακό πιάτο της Μέσης Ανατολής, το οποίο έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Είναι όμως τόσο καλό όσο λένε και πώς μπορείτε να επιλέξετε το πιο υγιεινό; Μια ειδικός έδωσε απαντήσεις.
Το χούμους είναι ένα παχύρρευστο, κρεμώδες παρασκεύασμα που παρασκευάζεται κυρίως από ρεβίθια που έχουν μαγειρευτεί και πολτοποιηθεί και στη συνέχεια αναμειχθεί με:
- Ταχίνι (ή ταχίνι, το οποίο είναι μια πάστα που παρασκευάζεται από σουσάμι).
- μπαχαρικά
- χυμό λεμονιού
- σκόρδο
- αλάτι.
- Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο.
«Αυτή είναι η αρχική συνταγή και όσο πιο κοντά είναι η σύνθεση του χούμους που τρώμε σε αυτόν τον κατάλογο συστατικών, τόσο πιο υγιεινό θα είναι», εξηγεί η Beatriz Robles, διαιτολόγος-διατροφολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Isabel I. «Αν το χούμους ενσωματώνει άλλες λιγότερο ενδιαφέρουσες πηγές λίπους, θα είναι λιγότερο υγιεινό», εξηγεί η ειδικός.
Το χούμους μπορεί να αλειφθεί σε ψωμί ή να καταναλωθεί με μπαστουνάκια λαχανικών, όπως καρότο, σέλινο ή κολοκυθάκια.
Στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπάρχουν πλέον πολλές ποικιλίες, όπως χούμους με πιπεριές piquillo και πάπρικα, με αβοκάντο, παντζάρια ή ελιές, ακόμη και με κακάο, μεταξύ πολλών άλλων επιλογών.
Ποσοστό ρεβίθια
Η βασική βάση του χούμους είναι τα ρεβίθια. Το ποσοστό αυτού του συστατικού ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από μάρκα σε μάρκα και από παρουσίαση σε παρουσίαση. Σύμφωνα με την Beatriz Robles, πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 60% του προϊόντος.
Περιεκτικότητα σε αλάτι
Μια άλλη πτυχή που πρέπει να έχετε υπόψη σας όταν επιλέγετε το πιο υγιεινό χούμους είναι η περιεκτικότητα σε αλάτι, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,8%.
Συστατικά προς αποφυγή
Και για να επιλέξετε την πιο υγιεινή επιλογή, το ιδανικό θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι η σύνθεση του προϊόντος δεν περιλαμβάνει συστατικά όπως άμυλο, ζάχαρη, πηκτικά και πρόσθετα, λέει η ειδικός.
Όσον αφορά το αν το χούμους είναι τόσο υγιεινό όσο λέγεται ότι είναι, η Beatriz Robles επισημαίνει ότι αποτελεί μια υγιεινή επιλογή ως σνακ ή για την προετοιμασία πιάτων με βάση τα λαχανικά για επάλειψη ή βουτιά, αρκεί να ακολουθεί όσο το δυνατόν περισσότερο την αρχική συνταγή και να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Ωστόσο, η Robles εξηγεί ότι είναι “μια επιλογή τόσο υγιεινή όσο είναι και τα ρεβίθια, ή μάλλον θα ήταν μια επιλογή σε χαμηλότερο επίπεδο, επειδή προτιμώνται ολόκληρα όσπρια, τα οποία θα παράγουν πάντα περισσότερο κορεσμό από ό,τι αν τα τρώμε σε κρέμα- αλλά εξακολουθεί να είναι μια υγιεινή επιλογή, επειδή τα όσπρια είναι πάντα μια εξαιρετική τροφή”.