Έχει αποδειχθεί ότι αν ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής γίνει ρουτίνα στη ζωή ενός ατόμου τότε αυξάνονται οι πιθανότητες μακροζωίας. Ορισμένοι ειδικοί μακροζωίας εστιάζουν συγκεκριμένα στο πρωινό γεύμα, αποκαλύπτοντας τα δικά τους μυστικά μακροζωίας. Τι θα πρέπει λοιπόν να τρώμε για πρωινό σύμφωνα με τους ειδικούς;
Λαχανικά και αυγά
Η Δρ. Suzanne J. Ferree, η οποία έχει διπλή πιστοποίηση στην οικογενειακή ιατρική και την αντιγηραντική και αναγεννητική ιατρική, και ο Raghav Sehgal, Ph.D. φοιτητής και Gruber Fellow στο Πανεπιστήμιο Yale του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στην ανθρώπινη γήρανση, τόνισαν στη HuffPost ότι ξεκινούν τη μέρα τους με λαχανικά και αυγά.
«Τρώω αυγά στο φούρνο, από κότες που εκτρέφονται σε βοσκοτόπια με ανάμεικτα βιολογικά, πολύχρωμα λαχανικά μαγειρεμένα με βιολογικό αγνό ελαιόλαδο. Εναλλακτικά προσθέτω λίγο αβοκάντο», είπε η Ferree. Το πρωινό του Sehgal είναι παρόμοιο: μια ομελέτα με σπανάκι, ντομάτες, μανιτάρια και, μερικές φορές, λίγο τυρί. «Συνήθως τη συνδυάζω με αβοκάντο ή λίγο καπνιστό σολομό», πρόσθεσε.
Και οι δύο ειδικοί λένε ότι ένα πρωινό με αυγά και λαχανικά είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που συνδέονται επιστημονικά με τη μακροζωία. «Αυτό το είδος πρωινού είναι υπέροχο επειδή είναι γεμάτο με πρωτεΐνη, η οποία είναι εξαιρετική για τη μυοσκελετική σας υγεία. Τα λαχανικά προσθέτουν ένα σωρό βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, καθώς και φυτικές ίνες, οι οποίες είναι εξαιρετικές για την υγεία του εντέρου. Επιπλέον, τα υγιή λίπη από το αβοκάντο ή τον σολομό είναι ωφέλιμα για την καρδιακή και γνωστική σας υγεία», σημείωσε ο Sehgal.
Μια επιστημονική μελέτη που έλαβε υπόψη περισσότερους από 18.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση αυγών όχι μόνο συνδέθηκε με χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, αλλά μείωσε σημαντικά τη συνολική θνησιμότητα. Όσον αφορά τα λαχανικά, πιθανότατα δεν θα εκπλαγείτε αν ακούσετε ότι μια δίαιτα με λαχανικά συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου για πολλές χρόνιες ασθένειες που μπορούν να απειλήσουν το προσδόκιμο ζωής.
Γιαούρτι και γλυκοπατάτα
Η Δρ Monisha Bhanote, πιστοποιημένη ιατρός και ειδικός στη μακροζωία, ενσωματώνει επίσης λαχανικά στο πρωινό της, αλλά το κάνει με διαφορετικό τρόπο από ότι οι Sehgal και Ferree. «Δύο πρωινά που απολαμβάνω τακτικά είναι γιαούρτι καρύδας με σπόρους κάνναβης και βατόμουρα, που είναι γρήγορο και εύκολο, και ψητή μωβ γλυκοπατάτα με dressing miso κάσιους, που είναι χορταστική και βαθιά θρεπτική», υπογράμμισε στην HuffPost.
«Για ένα πρωινό που υποστηρίζει τη μακροζωία, εστιάστε σε ολικής αλέσεως, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που παρέχουν μια ισορροπία υγιεινών λιπών, πρωτεϊνών και σύνθετων υδατανθράκων. Ενσωματώστε άφθονα αντιοξειδωτικά από φρούτα όπως τα μούρα, υγιή λίπη από ξηρούς καρπούς, σπόρους ή αβοκάντο και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες ή δημητριακά ολικής αλέσεως», συμβουλεύει ο Sehgal. Ο ίδιος προτείνει επίσης ότι η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε προβιοτικά όπως το γιαούρτι ή το miso, μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στη συνολική ευεξία και μακροζωία.