Στη δεκαετία του 1960, διάφορες μελέτες ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ σοκολάτας και ακμής. Η μεγαλύτερη από αυτές – στην οποία συμμετείχαν μόνο 65 άτομα – δεν διαπίστωσε καμία σχέση μεταξύ των δύο και έκτοτε έχει επικριθεί για το γεγονός ότι είχε πολλές ατέλειες και κενά.
Η σοκολάτα ή σύγχρονος τρόπος ζωής επιδεινώνει την ακμή
Πιο πρόσφατες μελέτες, όμως, δείχνουν ότι θα μπορούσαν, στην πραγματικότητα, να υπάρχουν πολλές συνδέσεις μεταξύ διατροφής και ακμής, ιδιαίτερα στη δυτική διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και γαλακτοκομικά.
Η ακμή είναι μια κοινή δερματική πάθηση όπου οι θύλακες των τριχών στο δέρμα μπλοκάρονται από το έλαιο και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, γεγονός που προκαλεί τη δημιουργία κηλίδων. Η σοβαρή ή επίμονη ακμή από την εφηβεία και την ενηλικίωση προκαλείται κυρίως από τα γονίδια, λέει η Beibei Du-Harpur, δερματολόγος και κλινική λέκτορας στο Kings College του Λονδίνου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα γονίδιά μας καθορίζουν το μέγεθος των σμηγματογόνων αδένων του δέρματός μας, οι οποίοι παράγουν λάδι.
Τα κρούσματα ακμής σε ενήλικες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως στις γυναίκες, αλλά δεν υπάρχει ένας μόνο λόγος γι’ αυτό, λέει η Du-Harpur, σημειώνοντας πως παίζουν ρόλο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες στην καθημερινή μας ζωή. «Γενικά, ο τρόπος ζωής μας δεν είναι καλός για το ανθρώπινο σώμα και ίσως η ακμή να είναι μια εκδήλωση αυτού του γεγονότος», λέει.
Σε μια μελέτη, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ακμή επιδεινώνεται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής -συμπεριλαμβανομένης της δυτικής διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά- αλλά προσθέτουν ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ της υγείας, της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της διατροφής, της φλεγμονής, του στρες και των περιβαλλοντικών εκθέσεων χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Μπορεί η σοκολάτα να προκαλέσει ακμή;
Ορισμένοι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να ξεχωρίσουν τις επιδράσεις των επιμέρους συστατικών της σοκολάτας για να δουν ποια συστατικά μπορεί να συνδέονται με την ακμή, αλλά οι μελέτες απέχουν πολύ από το να είναι πειστικές.
Μια άλλη μελέτη του 2011 εξέτασε τις επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας στην ακμή, πράγμα που σημαίνει ότι εξέτασε τις επιδράσεις της σοκολάτας ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά της σε ζάχαρη. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σοκολάτας εξακολουθούσε να συνδέεται με την επιδείνωση της ακμής, αλλά η μελέτη περιελάμβανε μόνο 10 συμμετέχοντες και δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου εικονικού φαρμάκου.
Ένας άλλος όγκος ερευνών εξέτασε ευρύτερα τη σχέση μεταξύ της ακμής και της δυτικής διατροφής η οποία είναι επίσης γνωστό ότι είναι γεμάτη με τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Πολυάριθμες πληθυσμιακές μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της ακμής και της κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, που δημοσιεύθηκε το 2020, συνέκρινε την ακμή και τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 24.000 ατόμων. Οι ερευνητές εντόπισαν ότι η δυτική διατροφή πιθανώς παίζει ρόλο στην ακμή.
Μια πληθυσμιακή μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις ακμής μεταξύ των κατοίκων των νησιών Kitavan της Παπούα Νέας Γουινέας. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στη διατροφή τους με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκαιμικό δείκτη. Ωστόσο, οι ερευνητές προσαρμόστηκαν σε ορισμένους συγχυτικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν θολώσει τη συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ακμής, όπως είναι η συνολική πρόσληψη θερμίδων.
Ωφελεί η σοκολάτα το δέρμα;
Η σοκολάτα περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά και μπορεί να περιέχει πολλή ζάχαρη. Ωστόσο, οι πιθανές επιπτώσεις εξαρτώνται από τη συνολική διατροφή σας. Μπορεί ακόμη να εξαρτώνται από τον τύπο της σοκολάτας που τρώτε, καθώς η μαύρη σοκολάτα υψηλού ποσοστού έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Επίσης, μπορεί να υπάρχουν κάποια δερματολογικά πλεονεκτήματα στην κατανάλωση συγκεκριμένης μαύρης σοκολάτας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα μειώνει το οξειδωτικό στρες στο δέρμα, το οποίο συμβάλλει στη φλεγμονή. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποτελεί περισσότερο όφελος για τα ορατά σημάδια γήρανσης του δέρματος, παρά για τη μείωση της σοβαρότητας ή του κινδύνου ακμής.
Με πληροφορίες από BBC