Έφηβος

Θλίψη προκάλεσε το πρωί της Δευτέρας η είδηση ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τουςστην πόλη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, όταν μια έφηβη κοπέλα πήδηξε στο κενό θέλοντας να βάλει τέλος στη ζωή της και τραυμάτισε θανάσιμα μια γυναίκα που περνούσε από κάτω.

Σύμφωνα με το BBC, η 17χρονη μαθήτρια λυκείου πήδηξε από την οροφή ενός κτιρίου σε μια πολυσύχναστη εμπορική περιοχή, χτυπώντας μια 32χρονη γυναίκα, που είχε βγει βόλτα με τις φίλες της το απόγευμα του Σαββάτου. Και οι δύο μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο γύρω στις 18:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας), όπου το κορίτσι πέθανε 1 ώρα αργότερα, ενώ λίγη ώρα μετά κατέληξε και η 32χρονη.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι αυτόχειρες κάτω των 18 ετών στην Ιαπωνία βάζουν τέλος στη ζωή τους την 1η Σεπτεμβρίου – λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου – συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη ημέρα. Μόνο πέρυσι, 513 ανήλικοι αυτοκτόνησαν στην Ιαπωνία, με τα «προβλήματα στο σχολικό περιβάλλον» να αναφέρονται ως ο συνηθέστερος παράγοντας.

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους τα άτομα αποφεύγουν το σχολείο περιλαμβάνουν οικογενειακά προβλήματα, προσωπικές διαφορές με φίλους και εκφοβισμό, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα του ιαπωνικού υπουργείου Παιδείας.

Οι αριθμοί στη χώρα μας

Δυστυχώς, η αυτοχειρία αποτελεί μείζον πρόβλημα, που μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο, σε μια εποχή που η ψυχική υγεία φαίνεται να κλονίζεται σοβαρά. Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 500 άνθρωποι δίνουν τέλος στη ζωή τους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Το φαινόμενο αυτό αφήνει πίσω τουλάχιστον 5.000 πενθούντες ετησίως, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την οδύνη και το τραύμα της απώλειας. Ωστόσο, οι αριθμοί των αυτοκτονιών που καταγράφονται ενδέχεται να υποτιμούν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, καθώς υπολογίζεται ότι οι μη θανατηφόρες απόπειρες είναι 15-20 φορές περισσότερες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών και το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της «ΚΛΙΜΑΚΑ», η 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 δέχθηκε 20.857 κλήσεις το 2022, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για ανάληψη δράσης, με στόχο τη στήριξη και την παροχή βοήθειας σε όσους υποφέρουν.

Η αυτοκτονία δεν είναι μόνο ένα ζήτημα θανάτου, αλλά και μια ένδειξη βαθιάς ψυχικής δυσφορίας και απελπισίας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 25% των αυτοκτονιών δεν καταγράφονται επισήμως, ενώ τα περιστατικά αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σταθερή αυξητική τάση. Με περισσότερους από 1.500 ανθρώπους να έχουν αυτοκτονήσει στην Ελλάδα την περίοδο 2021-2023, οι αριθμοί αυτοί υπογραμμίζουν την κρισιμότητα του θέματος.

Η πρόληψη, κλειδί στη σωτηρία ζωών

Η 10η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. Οι ειδικοί της «ΚΛΙΜΑΚΑ» τονίζουν ότι το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να είχε προληφθεί, αναδεικνύοντας την ανάγκη για συλλογική δράση και ευαισθητοποίηση. Η αντιμετώπιση της αυτοκτονίας απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από την κοινωνία, την πολιτεία και τους ειδικούς της ψυχικής υγείας. Μέσω της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης και της έγκαιρης παρέμβασης, μπορούμε να συμβάλλουμε στη σωτηρία ανθρώπινων ζωών.

 

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr