Δύο αγαπημένα ροφήματα βάζουν φρένο στον έβδομο πιο συχνό καρκίνο παγκοσμίως

Από το περιεχόμενο του πιάτου μας μέχρι τη συστηματική άσκηση, οι τρόποι να προφυλαχθούμε από την εμφάνιση καρκίνου με τη σφραγίδα της επιστήμης είναι σε αρκετές περιπτώσεις απλοί. Σε αυτή την εύκολη λίστα, φαίνεται πως έχει σημασία και το ρόφημα που βάζουμε μέσα στην κούπα μας, για ξεκινήσουμε ή να ολοκληρώσουμε τη μέρα μας.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Cancer, και ανέλυσε περισσότερες από δέκα μελέτες, η κατανάλωση καφέ και τσαγιού συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στόματος και του λαιμού.

Ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με τα ποσοστά να αυξάνονται στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Παρότι διαφορετικές μελέτες έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν να αξιολογήσουν κατά πόσον η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού σχετίζεται με τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου, τα αποτελέσματά τους ήταν αντιφατικά.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω τυχόν συσχετίσεις, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 14 μελέτες διαφορετικών επιστημόνων που συνδέονται με τη Διεθνή Κοινοπραξία Επιδημιολογίας του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, μια συνεργασία ερευνητικών ομάδων από όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες της μελέτης απάντησαν σε ερωτηματολόγια για το πόσο συχνά έπιναν καφέ (με ή χωρίς καφεΐνη) και τσάι – συγκεκριμένα, πόσα φλιτζάνια την ημέρα, την εβδομάδα, τον μήνα ή τον χρόνο.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία 9.548 ασθενών με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου και 15.783 ατόμων χωρίς καρκίνο, διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ, τα άτομα που έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη ημερησίως είχαν 17% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο κεφαλής και τραχήλου συνολικά, 30% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο της στοματικής κοιλότητας και 22% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του φάρυγγα.

Επιπλέον, η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη συνδέθηκε με 41% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του υποφάρυγγα (ένας τύπος καρκίνου στο κάτω μέρος του λαιμού). Αντίστοιχα, και ο καφές χωρίς καφεΐνη παρουσίασε παρόμοια πλεονεκτήματα, καθώς συνδέθηκε με 25% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας.

Από την άλλη, η κατανάλωση τσαγιού συνδέθηκε με 29% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του υποφάρυγγα, ενώ η κατανάλωση ενός ή λιγότερου φλιτζανιού τσαγιού ημερησίως συνδέθηκε με 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου συνολικά και 27% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του υποφάρυγγα. Η κατανάλωση περισσότερου από ένα φλιτζάνι συνδέθηκε με 38% υψηλότερες πιθανότητες καρκίνου του λάρυγγα.

«Ενώ έχουν υπάρξει προηγούμενες έρευνες σχετικά με την κατανάλωση καφέ και τσαγιού και τη σχέση του με τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, αυτή η μελέτη ανέδειξε τις διαφορετικές επιδράσεις τους με τις διαφορετικές υποπεριοχές του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, συμπεριλαμβανομένης της παρατήρησης ότι ακόμη και ο καφές χωρίς καφεΐνη είχε κάποια θετική επίδραση», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Yuan-Chin Amy Lee, Ph.D., του Ινστιτούτου Καρκίνου Huntsman και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

«Οι συνήθειες του καφέ και του τσαγιού είναι αρκετά περίπλοκες και τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την ανάγκη για περισσότερα δεδομένα και περαιτέρω μελέτες γύρω από τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο καφές και το τσάι στη μείωση του κινδύνου καρκίνου»κατέληξε.

Πηγή: ygeiamou.gr