Η κατανάλωση περισσότερων αποξηραμένων φρούτων σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη.
Η μελέτη ελπίζει να επιλύσει αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με την θρεπτική αξία των αποξηραμένων φρούτων για τους ανθρώπους που ελπίζουν να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους υπό έλεγχο, λόγω των συγκεντρωμένων ποσοτήτων ζάχαρης των φρούτων.
Η μελέτη – η οποία δημοσιεύτηκε στο BMC Nutrition & Metabolism – διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης αποξηραμένων φρούτων κατά περίπου 1,3 τεμάχια ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 έως και 60,8%.
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι γευστικά, εύκολα στην κατανάλωση ως σνακ μεταξύ των γευμάτων και υγιεινά. Η μελέτη εξέτασε την κατανάλωση αποξηραμένων δαμάσκηνων, αποξηραμένων βερίκοκων και σταφίδων.
Πώς επηρεάζουν τα αποξηραμένα φρούτα το σάκχαρο
Εκτός από το ότι είναι πλούσια σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, τα αποξηραμένα φρούτα περιλαμβάνουν άφθονες φυτικές ίνες που μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Περιέχουν επίσης φλαβονοειδή που έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Το ανησυχητικό είναι ότι περιέχουν συγκεντρωμένες ποσότητες φυσικής ζάχαρης που μπορεί να οδηγήσουν σε γρήγορες αυξήσεις στη γλυκαιμία (σάκχαρο στο αίμα) λίγο μετά από το φαγητό.
Αυτό μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες ενός ατόμου να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης. Μέχρι πρόσφατα, η κατανάλωσή τους αποθαρρύνονταν σε μεγάλο βαθμό για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αν και οι συγγραφείς της μελέτης περιγράφουν μια πρόσφατη αλλαγή αυτής της άποψης.
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα της Genome-Wide Association Study (GWAS) με βάση τα δεδομένα της βρετανικής Biobank για περίπου 500.000 άτομα.
Αυτά τα δεδομένα περιελάμβαναν απαντήσεις 421.764 συμμετεχόντων σε ερωτηματολόγια σχετικά με τον αριθμό των αποξηραμένων φρούτων που κατανάλωναν συνήθως καθημερινά. Ένα δαμάσκηνο, ένα βερίκοκο και 10 σταφίδες θεωρήθηκαν όλα ως μια μερίδα για τους σκοπούς του ερωτηματολογίου.
Η μελέτη GWAS περιελάμβανε επίσης γονοτυπικά και διάφορα φαινοτυπικά δεδομένα για τους συμμετέχοντες. Οι απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο συγκρίθηκαν με στατιστικά στοιχεία διαβήτη τύπου 2 που προέρχονται από τη βάση δεδομένων OpenGWAS του IEU, συμπεριλαμβανομένων 61.714 ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και 593.952 ελέγχων.
Μια ανάλυση ή σύγκριση με τα οφέλη για την υγεία των φρέσκων φρούτων ήταν πέρα από το πεδίο εφαρμογής αυτής της μελέτης. Έτσι, η μελέτη δεν προτείνει ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι ανώτερα από τα φρέσκα φρούτα για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Πώς μπορούν τα αποξηραμένα φρούτα να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη
Ο Jason Ng, MD, BA, του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη προτείνει έναν πιθανό μηχανισμό που θα μπορούσε να εξηγήσει τη σχέση της κατανάλωσης αποξηραμένων φρούτων με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.
«Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη μέσω της ύπαρξης θρεπτικών ουσιών και συστατικών που μειώνουν το στρες στο σώμα συνολικά και μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να ρυθμίσει πιο εύκολα το σάκχαρο», υποθέτει.
«Συνήθως», είπε ο Jason Ng, «τα φρέσκα φρούτα προτιμώνται επειδή έχουν μικρότερη συγκέντρωση υδατανθράκων κατά βάρος αλλά και άλλα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά – μαζί με νερό επίσης – οπότε από αυτή την άποψη, οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι γι’ αυτό το λόγο προτιμώνται τα φρέσκα φρούτα», διευκρινίζει.
Πόσα αποξηραμένα φρούτα πρέπει να τρώτε
Σχετικά με τη μελέτη, ο Ng τονίζει ότι «η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αποξηραμένων φρούτων σε συνδυασμό με μια λογική δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να προσφέρει οφέλη στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2».