Περίπου 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζούσαν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, μια μορφή ακραίας άνοιας, το 2020, αριθμός που αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2060, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν τι προκαλεί το Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς.
Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες, όπως οι συνήθειες του τρόπου ζωής, μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο. Κατά κάποιο τρόπο, αυτά είναι καλά νέα καθώς σημαίνει ότι έχουμε κάποια δύναμη να αναλάβουμε τα ηνία της υγείας του εγκεφάλου μας. Μάλιστα, μια συγκεκριμένη συνήθεια μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με έρευνα. Μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά ένας νευροψυχολόγος της κλινικής του Κλίβελαντ συμφωνεί και προσφέρει τρόπους να κάνετε αυτή τη συνήθεια μέρος της ρουτίνας σας.
Μείωση του κινδύνου άνοιας
Μπορεί να σκεφτείτε την άσκηση ως κάτι που μπορεί να ωφελήσει την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μύες σας. Ωστόσο, είναι επίσης εξαιρετική λύση να ασκείστε για τον εγκέφαλο και τη γνωστική σας υγεία.
Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που διεξήχθη σε σχεδόν 650.000 βετεράνους που εφάρμοσαν ένα τεστ σε διάδρομο άσκησης ως μέρος της συνήθους φροντίδας τους έδειξε 33% χαμηλότερο κίνδυνο για νόσο του Αλτσχάιμερ, και σχετικές διαταραχές αργότερα στη ζωή τους.
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καρδιοαναπνευστική ικανότητα σχετίζεται με μικρότερες πιθανότητες άνοιας καθώς οι άνθρωποι γερνούν.
Ένας νευροψυχολόγος της κλινικής του Κλίβελαντ συμφωνεί ότι η κίνηση του σώματος ωφελεί σημαντικά το μυαλό.
Η έρευνα έχει δείξει ότι η μέτριας έντασης άσκηση τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα είναι το κλειδί για την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου καθώς γερνάμε.
Προτεινόμενη προπόνηση
Ενώ η έρευνα επικεντρώθηκε στο τρέξιμο σε διάδρομο, είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν προβλήματα πόνου και κινητικότητας, ειδικά καθώς μεγαλώνουν, που τους εμποδίζουν να κάνουν μια τέτοια προπόνηση.
Η εναλλακτική λύση είναι η εξής: Μια εξαιρετική άσκηση καθώς μεγαλώνουμε είναι η κολύμβηση.
Για αρχή, ο κίνδυνος πτώσης είναι μικρότερος. Έχετε το νερό που σας υποστηρίζει. Η κολύμβηση είναι η άσκηση, που μπορείτε να κάνετε με έναν τρόπο που είναι πιο ασφαλής αν έχετε προβλήματα ισορροπίας.
Καθώς μεγαλώνουμε, ακόμη και τα άτομα που ήταν πολύ δυνατοί αθλητές στο παρελθόν μπορεί να έχουν συσσωρευμένους τραυματισμούς που κάνουν την έντονη άσκηση υπερβολική για τις αρθρώσεις ή μπορεί να έχουν ενεργούς τραυματισμούς.
Η κολύμβηση προσφέρει έναν άλλο τρόπο άσκησης για τους ανθρώπους που θέλουν να είναι σωματικά δραστήριοι, ακόμη και σε υψηλό επίπεδο, με τρόπο που μπορεί να είναι πιο ήπιος για το σώμα.
Υγιεινές συνήθειες κατά της άνοιας
Κοιμηθείτε αρκετά
Ο ύπνος μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση γι’ αυτό το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διαμορφώσετε τη ρουτίνα του ύπνου σας.
Να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε παρόμοια ώρα κάθε πρωί και βράδυ.
Επίσης, η κρεβατοκάμαρά σας θα πρέπει να είναι σκοτεινή και ήσυχη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν από τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για να αξιολογήσουν και να τροποποιήσουν τις συνήθειες υγιεινής του ύπνου τους.
Επιπλέον, μια μελέτη ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην επισήμανση προβλημάτων όπως η υπνική άπνοια.
Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή
Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο όπως η καρδιά και η διατροφή μπορεί να τον ωφελήσει. Με τη διατροφή, ο στόχος για την υγεία του εγκεφάλου είναι να ελαχιστοποιηθούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να μεγιστοποιηθούν τα τρόφιμα με πολλά θρεπτικά συστατικά.
Ακόμη, τα τρόφιμα που συνιστώνται συχνά για την υγεία του εγκεφάλου είναι αυτά που βρίσκονται σε ένα πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής.
Παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι τα υγιή λιπαρά ψάρια, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο.
Δραστηριότητες προπόνησης μυαλού
Τέλος όπως η σωματική δραστηριότητα είναι καλή για τον εγκέφαλο, το ίδιο συμβαίνει και με τα παιχνίδια που… γυμνάζουν τον εγκέφαλο.
Μια μελέτη του 2023 στο JAMA Geriatrics συνέδεσε τον χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας με τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που προκαλούν τον εγκέφαλο, όπως τα σταυρόλεξα, το σκάκι όπως και το να κρατάτε προσωπικό ημερολόγιο.