Beaujolais Nouveau: Μια Γιορτή των αισθήσεων και του μάρκετινγκ
Wine is poured as people celebrate the official launch of the 2024 edition of the Beaujolais Nouveau in the streets of Lyon, in central-eastern France, on November 21, 2024. (Photo by JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP)

Οι οινόφιλοι δοκίμασαν χθες το Beaujolais Nouveau (νέο Μποζολέ) ένα φρέσκο ευκολόπιοτο κρασί που οφείλει τη διεθνή φήμη του, πρωτίστως, στο έξυπνο μάρκετινγκ των Γάλλων.

Βλέπετε, πρόκειται για το κρασί που κυκλοφορεί κάθε χρόνο σε συγκεκριμένη μέρα και η άφιξη του, αν και πρόκειται για απλό, πολύ μέτριο κρασί, θεωρείται παγκόσμιο γεγονός.

Τι είναι το Beaujolais Nouveau;

Το Beaujolais Nouveau είναι ένα είδος κόκκινου κρασιού που παράγεται από την ποικιλία σταφυλιού Gamay, κυρίως στην περιοχή του Beaujolais στη Γαλλία. Είναι γνωστό για το φρέσκο, φρουτώδες και ελαφρύ του προφίλ, καθώς και για την ταχεία παραγωγή και κυκλοφορία του.

Η Ιστορία του

Η παράδοση του Beaujolais Nouveau ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 ως ένας τρόπος για τους οινοποιούς να έχουν γρήγορα έσοδα από την πρόσφατη συγκομιδή. Το κρασί έγινε δημοφιλές στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, μετατρέποντας την κυκλοφορία του σε ένα παγκόσμιο γεγονός.



Η Παραγωγή

• Γρήγορη ζύμωση: Το Beaujolais Nouveau παράγεται με μια ειδική μέθοδο ζύμωσης που ονομάζεται “carbonic maceration”, η οποία συμβάλλει στο φρουτώδες και ελαφρύ προφίλ του.

• Κυκλοφορία: Από το 1985, η ημερομηνία κυκλοφορίας του Beaujolais Nouveau έχει οριστεί για την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου.

• Περιορισμένη παλαίωση: Το Beaujolais Nouveau δεν προορίζεται για μακροχρόνια παλαίωση. Είναι καλύτερο να το απολαύσετε νεαρό, εντός των πρώτων μηνών κυκλοφορίας του.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές;

• Γιορτή: Η κυκλοφορία του Beaujolais Nouveau έχει γίνει μια αφορμή για γιορτές και συναθροίσεις σε όλο τον κόσμο.

• Νεανικό και φρέσκο: Το ελαφρύ και φρουτώδες προφίλ του το καθιστά εύκολο στην κατανάλωση και ιδανικό για αβίαστες στιγμές.

• Προσιτό: Το Beaujolais Nouveau είναι γενικά πιο προσιτό σε τιμή από άλλα κρασιά.

Πώς να το απολαύσετε

• Θερμοκρασία σερβιρίσματος: Σερβίρεται δροσερό, γύρω στους 12-14°C.

• Συνδυασμοί με φαγητό: Ταιριάζει εξαιρετικά με ελαφριά πιάτα, όπως πουλερικά, ψητά λαχανικά, τυριά και αλλαντικά.

• Σκέτο: Μπορείτε να το απολαύσετε και μόνο του, ως απεριτίφ.