Αυγά Shakshuka: Η συνταγή που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Ο Phil Bianchi ιδρυτής της ιστοσελίδας «The Gift Of Oil», ο οποίος έχει ασχοληθεί με θέματα διατροφής παρουσιάζει μία συνταγή, η οποία μεταξύ άλλων περιέχει αυγά και μπορεί να μας προστατεύσει από το Αλτσχάιμερ.

Η συνταγή με τα συστατικά που περιλαμβάνει μπορεί να τονώσει τον εγκέφαλο και να συμβάλλει στην καλή λειτουργία του. Πρόκειται για τα αυγά Shakshuka, μία συνταγή που ίσως γνωρίζετε οι περισσότεροι. Ωστόσο, στην εκδοχή του Bianchi παρουσιάζεται ελαφρώς διαφοροποιημένη με κάποια επιπλέον συστατικά, τα οποία είναι γνωστά για τον θετικό τους αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τι θα χρειαστείτε

– ελαιόλαδο

– 1 κόκκινο κρεμμύδι

– πιπέρι κόκκινο (τσίλι)

– μία σκελίδα σκόρδο

– κόλιανδρο

– 2 φλιτζάνια σπανάκι

– 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

– περίπου 400 γραμμάρια ντομάτες ψιλοκομμένες

– 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

– ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας

– λίγα ψημένα κουκουνάρια

– 4 αυγά

Εκτέλεση

Ξεκινήστε προθερμαίνοντας τον φούρνο σας στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Σε ένα τηγάνι θα ζεστάνετε το ελαιόλαδο και θα σοτάρετε λίγο το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια, θα προσθέσετε την πάπρικα, τον πελτέ ντομάτας, το τσίλι, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τη μαύρη σοκολάτα και το σπανάκι. Μαγειρέψτε αυτό το μείγμα σε δυνατή φωτιά για περίπου 45 λεπτά μέχρι να πήξει. Αλατοπιπερώστε.

Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο ταψί. Δημιουργήστε 4 «τρύπες» χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός κουταλιού και σπάστε μέσα τα αυγά.

Ψήστε στο φούρνο για 10 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε τα αυγά με τον ίδιο τρόπο μέσα στο τηγάνι, να το καλύψετε με ένα καπάκι και να μαγειρέψετε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 7 με 10 λεπτά μέχρι να ψηθούν τα αυγά.

Τελειώστε πασπαλίζοντας με κουκουνάρι και μια χούφτα κόλιανδρο από πάνω πριν το σερβίρετε.

Είναι γνωστό ότι τα αυγά Shakshuka είναι ένα ανατολίτικο πιάτο, το οποίο σιγομαγειρεύεται με ντομάτα, πιπεριές, κρεμμύδι, σκόρδο και μπαχαρικά.

Η εκδοχή που παρουσιάζει ο Phil Bianchi είναι διαφοροποιημένη σε μία προσπάθειά του να συνδυάσει τα αυγά, μία πολύ θρεπτική τροφή που αρέσει στους περισσότερους με κάποια ακόμα υλικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και απομακρύνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

ΠΗΓΗ: healthstat.gr