Αποκαλύφθηκαν τα 100 χειρότερα πιάτα για το 2025 – Δύο ελληνικά ανάμεσά τους

Μια λίστα με τα 100 γεύματα που άρεσαν λιγότερο στους αναγνώστες, με αποτελέσματα από όλο τον κόσμο από σχεδόν 600.000 αξιολογήσεις εξέδωσε ο ταξιδιωτικός οδηγός TasteAtlas. Στην τελευταία θέση ήταν τα ζυμαρικά «blodpalt» από τη Φινλανδία, τα οποία βραβεύτηκαν με μόλις 1,6 αστέρια στα πέντε.

Τα ζυμαρικά, τα οποία συνδέονται με τη βόρεια Σουηδία και τη Φινλανδία, παρασκευάζονται από αλεύρι σίκαλης ή κριθαριού αναμεμειγμένο με αίμα ζώων.

Επίσης ένα βρετανικό κλασικό πιάτο συμπεριλήφθηκε επίσης στη λίστα και ανακηρύχθηκε επίσημα το πέμπτο χειρότερο όλων των εποχών.

Τα παραδοσιακά ζελέ χελιού του ανατολικού Λονδίνου σημείωσαν μόλις 2,1 αστέρια, με τους καλοφαγάδες να απωθούνται από την ασυνήθιστη υφή τους.

Το street food του Cockney χρονολογείται από τον 18ο αιώνα ως ένας φτηνός και εύκολος τρόπος παροχής γεύματος – και τα χέλια ήταν ένα από τα λίγα είδη ψαριών που μπορούσαν να επιβιώσουν από τη βαριά ρύπανση του ποταμού Τάμεση εκείνη την εποχή.

Τα χέλια καλύπτονται με ζελατίνη, γαρίφαλο, ξύδι, λευκό πιπέρι και αλάτι και εξακολουθούν να είναι άμεσα διαθέσιμα σε πολλά καταστήματα.

Στη δεύτερη θέση ήταν το bocadillo de sardinas της Ισπανίας, με βαθμολογία 1,9.

Αν και μπορεί να φαίνεται απρόσβλητο με την πρώτη ματιά – καθώς είναι μόνο ένα σάντουιτς – είναι γεμάτο με κονσερβοποιημένες σαρδέλες, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν με πιπεριές, ντομάτες, κόλιανδρο, βραστά αυγά, μαγιονέζα και σάλτσα γιαουρτιού.

Στην τρίτη θέση ήταν μια άλλη σουηδική προσφορά, η πολύ θερμιδική Calskrove – μια πίτσα καλτσόνε γεμιστή με χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες.

Η ισπανική Angulas a la cazuela, με καταγωγή από τη Χώρα των Βάσκων, κατέλαβε την τέταρτη θέση.

Οι αναγνώστες σαφώς δεν ήταν λάτρεις των χελιών ή των ψαριών, καθώς το παραδοσιακό πιάτο φτιάχνεται με angulas (baby χέλια), σκόρδο, νιφάδες πιπεριού, ελαιόλαδο και αλάτι.

Η υπόλοιπη πρώτη δεκάδα περιελάμβανε το μπέργκερ ramen της Νέας Υόρκης, το chapelele (ψωμί της Χιλής), τα faves a la Catalana (φασόλια μαγειρεμένα με λουκάνικο), το Thorramatur (κρέας και ψάρι από την Ισλανδία, συμπεριλαμβανομένου του καρχαρία) και τα ταϊλανδέζικα εντόσθια ψαριών ξινό κάρυ.

Η ελληνική συμμετοχή περιλαμβάνει τις αγκινάρες σαλάτα και τα μπουρμπουρέλια, που καταλαμβάνουν την 23η και 65η θέση αντίστοιχα στο Top 10Ο.

Οι βαθμολογίες βασίστηκαν στις απόψεις του κοινού του TasteAtlas, αλλά ο ιστότοπος επιμένει ότι δεν πρέπει να θεωρηθούν ως «το τελικό παγκόσμιο συμπέρασμα για τα τρόφιμα».

Αναφέρει στην ιστοσελίδα τους: «Σκοπός τους είναι να προωθήσουν εξαιρετικά τοπικά τρόφιμα, να ενσταλάξουν υπερηφάνεια για παραδοσιακά πιάτα και να προκαλέσουν περιέργεια για πιάτα που δεν έχετε δοκιμάσει».

Αυτά είναι τα χειρότερα πιάτα

1. BLODPLAT – FINLAND

2. BOCADILLO DE SARDINAS – SPAIN

3. CALSKROVE – SWEDEN

4. ANGULAS A LA CASUELA – SPAIN

5. JELLIED EELS – UK

6. RAMEN BURGER – USA

7. CHAPALELE – CHILE

8. FAVES A LA CATALANA – SPAIN

9. THORRAMATUR – ICELAND

10. FISH ENTRAILS – THAILAND

11. SILK WORMS – THAILAND

12. MOONCAKE – CHINA

13. SVIð – ICELAND

14. AMBUYAT – BRUNEI

15. NERVETTI – ITALY

16. TINUTAN – INDONESIA

17. MARMITE&CHIP SANDWICH – NZ

18. CHICKEN GIZZARDS – PORTUGAL

19. HEUSUPPE – SWITZERLAND

20. FROG EYE SALAD – USA

21. FRIED SPIDER – CAMBODIA

22. DEVILLED KIDNEYS – UK

23. AGNIARES SALATA – GREECE

24. GOMME – NORWAY

25. OIL DOWN – GRENADA

26. ZYMLOK – POLAND

27. BLACK PUDDING – IRELAND

28. BANKU – GHANA

29. LUTEFISK – NORWAY

30. CZERNINA – POLAND

31. BREAD SOUP – CZECH

32. KUGEL – JERUSALEM DISTRICT

33. BALALEET – UAE

34. OREZ SHU’IT – JERUSALEM

35. SON-IN-LAW EGGS – THAILAND

36. PANIKI – INDONESIA

37. KORESH BAMIEH – IRAN

38. TIRGGEL – SWITZERLAND

39. KALVSYLTA – SWEDEN

40. DUCK’S HEAD – CHINA

41. GACHAS – SPAIN

42. GUINEA PIG – PERU

43. SHAKARAP – UZBEKISTAN

44. POTATO SALAD – SOUTH KOREA

45. KOLLPITE – KOSOVO

46. LONGEOLE – SWITZERLAND

47. MARMITE – UK

48. BALUT – PHILIPPINES

49. BLODPUDDING – SWEDEN

50. SKLANDRAUSIS – LATVIA

51. ZUNGENWURST – GERMANY

52. BLOOD PUDDING – VIETNAM

53. BEONDEGI – SOUTH KOREA

54. GAZPACHO – SPAIN

55. MEHLSUPPE – SWITZERLAND

56. CALDO DE PAPAS – SPAIN

57. BOILED FIDDLEHEADS – CANADA

58. RISOTTO ALLE FRAGOLE – ITALY

59. MASOLVA POMAZANKA – CR

60. FICELLE PICARDE – FRANCE

61. KATA-KAT – PAKISTAN

62. MISSI ROTI – INDIA

63. TOM CHUET – THAILAND

64. SUCHAR – CZECH REPUBLIC

65. BOURBOURELIA – GREECE

66. PAULISTA – BRAZIL

67. KAPUSKA – TURKEY

68. MUISJES – NETHERLANDS

69. FISKEBOLLER – NORWAY

70. NAPORITAN – JAPAN

71. CHOCOLATE BACON – USA

72. PORK AND BEANS – USA

73. BAKED ENDIVES AND HAM – USA

74. INDIGIRKA SALAD – RUSSIA

75. TETE DE VEAU – FRANCE

76. RIZ CASIMIR – SWITZERLAND

77. HORMIGA CULONA – COLOMBIA

78. NASIBAL – NETHERLANDS

79. CHICKEN A LA KING – USA

80. MILLIONBOF – DENMARK

81. BORLEVES – HUNGARY

82. FIAMBRE – GUATEMALA

83. VEGETABLE ROLL – IRELAND

84. PICANTE DE CUY – PERU

85. GHAPAMA – ARMENIA

86. SMALAHOVE – NORWAY

87. SARA UDON – JAPAN

88. FASTENWAHE – SWITZERLAND

89. KNEIPP BREAD – NORWAY

90. BRATHERING – GERMANY

91. TORTILLA DE MANZANA – SPAIN

92. PASTEL CORDOBES – SPAIN

93. HONGEO – SOUTH KOREA

94. SEKIHAN – JAPAN

95. OLLA DE CARNE – COSTA RICA

96. PEPIAN DE CUY – PERU

97. AFANG SOUP – NIGERIA

98. SESWAA – BOTSWANA

99. BOLOS PASTRY – PORTUGAL

100. COOKIE SALAD – USA