Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι τι ακριβώς προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά όσο οι έρευνες προχωρούν και η ιατρική εξελίσσεται τόσο καλύτεροι γινόμαστε στον εντοπισμό των πρώιμων συμπτωμάτων του.
Αλτσχάιμερ και αλγόριθμος AI
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης ανέπτυξαν έναν νέο αλγόριθμο AI (τεχνητή νοημοσύνη) που αναλύει τα μοτίβα ομιλίας ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI). Μπορεί να προβλέψει μια εξέλιξη ήπιας γνωστικής εξασθένησης στο Αλτσχάιμερ εντός έξι ετών με ακρίβεια 78,5%.
Η μελέτη συνεχίζει την προηγούμενη έρευνα της ομάδας, όπου εκπαίδευσε ένα μοντέλο – με ηχογραφημένες φωνές σε περισσότερα από 1.000 άτομα – για να ανιχνεύει με ακρίβεια τη γνωστική εξασθένηση.
Ο νέος τους αλγόριθμος “εκπαιδεύτηκε” σε ηχογραφήσεις 166 ατόμων με MCI, ηλικίας 63–97 ετών. Καθώς η ομάδα γνώριζε ήδη ποιος είχε αναπτύξει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, μια προσέγγιση μηχανικής μάθησης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βρεθούν πρώιμα συμπτώματα στην απομαγνητοφωνημένη ομιλία τους που συνέδεαν τα 90 άτομα των οποίων η γνωστική λειτουργία θα έπεφτε σε Αλτσχάιμερ.
Μόλις εκπαιδευτεί, ο αλγόριθμος θα μπορούσε στη συνέχεια να εφαρμοστεί αντίστροφα: για να προσπαθήσει να προβλέψει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ από δείγματα ομιλίας που δεν είχε επεξεργαστεί ποτέ πριν. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας και του φύλου που αναφέρθηκε από τον εαυτό τους, προστέθηκαν για να παραχθεί μια τελική προγνωστική βαθμολογία.
“Μπορείτε να σκεφτείτε τη βαθμολογία ως την πιθανότητα ότι κάποιος θα παραμείνει σταθερός ή θα περάσει σε άνοια”, λέει ο επιστήμονας πληροφορικής Ιωάννης Πασχαλίδης από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Η πρώιμη ανίχνευση είναι το κλειδί της θεραπείας
Λαμβάνοντας υπόψη ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, μπορεί να αναρωτιέσαι ποιο είναι το όφελος της έγκαιρης ανίχνευσης, όταν το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο αλλά υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του Αλτσχάιμερ σε κάποιο βαθμό, και αυτές μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα.
Επιπλέον, η έγκαιρη ανίχνευση δίνει περισσότερες ευκαιρίες στους ερευνητές να μελετήσουν τη νόσο και την εξέλιξή της και από εκεί να αναπτύξουν μια πλήρως αποτελεσματική θεραπεία. Όσοι είναι πιθανό να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ μπορούν να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές εκ των προτέρων.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το Αλτσχάιμερ μας επηρεάζει στα πολύ πρώιμα στάδια, και γιατί μερικές φορές αναπτύσσεται από MCI και μερικές φορές όχι.
Ανοίγει το δρόμο για νέο τεστ στο σπίτι
Εάν αναπτυχθεί αυτό το είδος τεστ, θα μπορούσε να γίνει γρήγορα και ανέξοδα, ακόμη και στο σπίτι και χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Δεν χρειάζονται ενέσεις ή δείγματα, μόνο εγγραφή και θα μπορούσε να εκτελεστεί και μέσω μιας εφαρμογής smartphone στο μέλλον.
“Αν μπορείς να προβλέψεις τι θα συμβεί, έχεις περισσότερες ευκαιρίες και χρονικό περιθώριο να παρέμβεις με φάρμακα και τουλάχιστον να προσπαθήσεις να διατηρήσεις τη σταθερότητα της κατάστασης και να αποτρέψεις τη μετάβαση σε πιο σοβαρές μορφές άνοιας”, λέει ο Πασχαλίδης.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia.