Αυτό το άγριο βότανο θεωρείται το πιο υγιεινό λαχανικό στον κόσμο και μεγαλώνει τώρα τον Μάρτιο

Μια νέα κατάταξη με τα πιο υγιεινά φρούτα και λαχανικά εξέδωσε πρόσφατα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Η κατάταξη αυτή βασίστηκε στην περιεκτικότητα των τροφών σε 17 βασικά θρεπτικά συστατικά που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων ασθενειών.

Στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας βρέθηκε το νεροκάρδαμο, ένα σκούρο πράσινο φυλλώδες λαχανικό, το οποίο έλαβε τη μέγιστη βαθμολογία θρεπτικής πυκνότητας: 100 στα 100 (η θρεπτική πυκνότητα αναφέρεται στην ποσότητα θρεπτικών συστατικών που περιέχει μια τροφή σε σχέση με τις θερμίδες της). Πρόκειται το μοναδικό φρούτο ή λαχανικό που πέτυχε αυτήν την τέλεια βαθμολογία.

Τι είναι το νεροκάρδαμο

Το νεροκάρδαμο είναι ένα σκούρο πράσινο φυλλώδες λαχανικό με τρυφερά, στρογγυλά φύλλα και τραγανά, κοίλα κοτσάνια. Αναπτύσσεται γρήγορα σε ρηχά νερά και τρεχούμενα ρεύματα. Τεχνικά, είναι ένα ημιυδρόβιο φυτό και ανήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών, στην οποία περιλαμβάνονται το λάχανο και το μπρόκολο. Μπορεί να καλλιεργηθεί είτε ως μικρολαχανικό είτε ως πλήρως ανεπτυγμένο φυτό.

Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, όμως το νεροκάρδαμο θεωρείται από τα κορυφαία στην κατηγορία του. Είναι μια εκπληκτική πηγή ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου μαγνησίου και πολλαπλών βιταμινών (Α, C, K, B1, B2). Ειδικότερα, το νεροκάρδαμο περιέχει περίπου τέσσερις θερμίδες ανά φλιτζάνι και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία συμβάλλει στην υγεία των οστών και βοηθά στην πρόληψη της πήξης του αίματος. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και μετάλλων ωφέλιμων για την καρδιά, όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο και το κάλιο.

Επιπλέον, το εν λόγω λαχανικό λειτουργεί ως εσωτερικό αντισηπτικό του δέρματος και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενώ μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να βελτιώσει την πέψη και τη λειτουργία του θυροειδούς λόγω της περιεκτικότητάς του σε ιώδιο.

Πώς θα φάτε το νεροκάρδαμο

Όπως και άλλα φυλλώδη λαχανικά, το νεροκάρδαμο μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο. Το έντονο πράσινο χρώμα του, η φυσική αλμυρή, πικάντικη και πιπεράτη γεύση του το κάνουν να ξεχωρίζει. Έχει λιγότερο ξινή γεύση από τη ρόκα, με μια γήινη, ζωηρή νότα που θυμίζει μουστάρδα. Ταιριάζει υπέροχα στις σαλάτες, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά και μαρούλια, ενώ αποτελεί εξαιρετικό συνοδευτικό για εσπεριδοειδή.

Μπορείτε να το δοκιμάσετε σε ένα σάντουιτς BLT, αντικαθιστώντας άλλα πράσινα λαχανικά, ή να το χρησιμοποιήσετε σε συνταγές που περιέχουν σπανάκι, μουστάρδα ή σέσκουλο.

Ο σεφ Ryan Pera, από το εστιατόριο Coltivare στο Χιούστον, προτείνει να το συνδυάσετε με ψητό κρέας. «Η πικάντικη γεύση του εξισορροπεί την πλούσια λιπαρότητα του κρέατος. Το έχουμε συμπεριλάβει σε πολλά εποχιακά πιάτα της άνοιξης στο Coltivare, όπως το αρνίσιο φιλέτο με μια παραλλαγή της κλασικής γαλλικής σάλτσας νεροκάρδαμου», λέει ο Pera.

Το καλοκαίρι, το προσθέτει σε μια δροσιστική κρύα σούπα γκασπάτσο με αβοκάντο, που αποτελεί επίσης εξαιρετική λύση για να χρησιμοποιήσετε νεροκάρδαμο που έχει αρχίσει να μαραίνεται. Μπορείτε να το δοκιμάσετε σε κρύα σούπα με αγγλικά μπιζέλια, σούπα με κολοκύθι και νεροκάρδαμο ή σούπα νεροκάρδαμου με τουρσί αγγουριού.

Το άγριο νεροκάρδαμο βρίσκεται στην εποχή του από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, αλλά μπορείτε να το βρείτε στα σούπερ μάρκετ όλο τον χρόνο. Επειδή αναπτύσσεται στο νερό, είναι προτιμότερο να το αγοράζετε με τα κοτσάνια του βυθισμένα σε νερό, όπως θα βλέπατε ένα μπουκέτο λουλουδιών. Ωστόσο, μπορείτε να το βρείτε και συσκευασμένο στον τομέα των φρέσκων προϊόντων.

«Επειδή το νεροκάρδαμο αλλοιώνεται πολύ γρήγορα, προτείνω να αγοράζετε φρέσκο, τοπικής παραγωγής και να το αποθηκεύετε σε ένα δοχείο με κρύο νερό, έτσι ώστε τα φύλλα να βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του νερού, ή τυλιγμένο σε νωπή χαρτοπετσέτα μέσα σε αεροστεγή σακούλα», συμβουλεύει ο Amador. Κρατήστε το μακριά από το πίσω μέρος του ψυγείου για να αποφύγετε την αλλοίωση λόγω χαμηλής θερμοκρασίας. Χρησιμοποιήστε το το συντομότερο δυνατό, καθώς παραμένει τραγανό μόνο για λίγες ημέρες.

Εάν το νεροκάρδαμο αρχίσει να μαραίνεται, μπορείτε να το αναζωογονήσετε βυθίζοντάς το σε παγωμένο νερό για περίπου 20-30 δευτερόλεπτα.

Τέλος, είναι σημαντικό να το ξεπλύνετε πολύ καλά πριν το καταναλώσετε, καθώς αναπτύσσεται μέσα ή κοντά σε υδάτινα περιβάλλοντα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από παθογόνα, όπως το E. coli.