Μια ομάδα Ιταλών επιστημόνων κατάφερε να «σπάσει» τον κώδικα του τέλειου βραστού αυγού. Χρειάζονται 32 λεπτά, δύο σκεύη με νερό σε διαφορετικές θερμοκρασίες και ένας… επίμονος σεφ που θα μετακινεί το αυγό κάθε δύο λεπτά.
«Ξέρουμε ότι είναι χρονοβόρο, αλλά αξίζει τον κόπο», δηλώνει ο καθηγητής Μηχανικής Υλικών Ερνέστο Ντι Μάιο από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II, ο οποίος εφαρμόζει πλέον μόνο αυτή τη μέθοδο.
Οπως αναφέρει, το ζητούμενο ήταν να μαγειρευτεί το αυγό ομοιόμορφα, κάτι δύσκολο αφού ο κρόκος και το ασπράδι απαιτούν διαφορετικές θερμοκρασίες. Οσοι τρώνε αυγά βρίσκονται μπροστά σε έναν «κίνδυνο»: αν θέλουν το ασπράδι καλά βρασμένο, ρισκάρουν έναν στεγνό κρόκο, ενώ αν προτιμούν κρεμώδη κρόκο, ρισκάρουν ένα ωμό ασπράδι.
Ετσι, γεννήθηκε η μέθοδος του «περιοδικού μαγειρέματος»:
- Το αυγό μπαίνει αρχικά για 2 λεπτά σε βραστό νερό.
- Μεταφέρεται σε χλιαρό νερό (30°C / 86°F) για άλλα 2 λεπτά.
- Η διαδικασία επαναλαμβάνεται οκτώ φορές – συνολικά 16 μεταφορές
Στόχος; Να διατηρείται ο κρόκος κοντά στους 65°C, ενώ το ασπράδι φτάνει περίπου στους 85°C, ώστε να πήζει χωρίς να καταστρέφεται η υφή του κρόκου.
Η μέθοδος δοκιμάστηκε σε περίπου 350 αυγά. Οπως λέει ο ερευνητής Πελεγκρίνο Μούστο από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας της Ιταλίας: «Ελάχιστα από τα αυγά καταναλώθηκαν. Τα περισσότερα χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα».
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Engineering, αποδεικνύοντας πως το τέλειο αυγό είναι τελικά… επιστήμη.
Τα «νικητήρια» αυγά που βγήκαν από τη μέθοδο του «περιοδικού μαγειρέματος» είχαν βελούδινο κρόκο και σφιχτό ασπράδι — η ιδανική ισορροπία για κάθε λάτρη του αυγού.
Αλλά η έκπληξη δεν ήταν μόνο γευστική: η χημική ανάλυση έδειξε ότι τα αυγά που μαγειρεύτηκαν με αυτή τη μέθοδο περιείχαν περισσότερες πολυφαινόλες – συστατικά που βρίσκονται στον κρόκο και έχουν συνδεθεί με αντιφλεγμονώδη δράση και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
«Αυτό ήταν το πιο απρόσμενο εύρημα για εμάς – η αύξηση της διατροφικής αξίας», λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης Εμίλια Ντι Λορέντσο.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι. Ο Ντέιβιντ Αρνολντ, ιδρυτής του Museum of Food and Drink στο Μπρούκλιν και «πειραματιστής», ο οποίος έχει μαγειρέψει αυγά σε 11 διαφορετικές θερμοκρασίες για να συγκρίνει αποτελέσματα, δηλώνει σκεπτικός για το αν ο μέσος άνθρωπος θα αφιερώσει 32 λεπτά για ένα αυγό.
Ο Τζάστιν Μόι, υποψήφιος διδάκτορας βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, είδε τη μέθοδο τυχαία στο Διαδίκτυο ένα απόγευμα του Φεβρουαρίου και αποφάσισε να τη δοκιμάσει, μαζί με τη γιαγιά του.
«Ηταν, χωρίς υπερβολή, το καλύτερο αυγό που φάγαμε ποτέ», είπε. «Θα ακολουθούσα ξανά αυτή τη μέθοδο.» Αλλά, όπως παραδέχεται, μάλλον θα τη φυλάξει για ιδιαίτερες περιστάσεις.
Πηγή: kathimerini.gr