Η γήρανση φέρνει μαζί της μία σειρά από προβλήματα υγείας. Καθώς περνούν τα χρόνια η εξωτερική μας εμφάνιση αλλάζει. Συνήθως παίρνουμε κιλά, αραιώνουν τα μαλλιά μας και οι ρυτίδες στο πρόσωπο γίνονται όλο και πιο εμφανείς.
Το ερώτημα είναι ένα: υπάρχει τρόπος να καθυστερήσουμε τη γήρανση και τις επιπτώσεις της στον οργανισμό;
Μία λύση είναι να προσέχουμε όσο περισσότερο μπορούμε τη διατροφή μας. Οι παρακάτω 8 τροφές «υπόσχονται» να μας κρατήσουν αιώνια νέους και γι’ αυτό αξίζει να τις βάλουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα.
Αβοκάντο
Μια καταπληκτική πηγή βιταμίνης Ε. Η προσθήκη αβοκάντο στη διατροφή βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και στη θρέψη του δέρματος. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, και μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης – LDL – και της αρτηριακής πίεσης.
Μύρτιλα
Είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο ανθρώπινο σώμα, προστατεύουν την υγεία των οστών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν φυσικά σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες και ηλιακές κηλίδες, αλλά έχουν επίσης συνδεθεί με πολλές ακόμα παθήσεις υγείας που σχετίζονται με την ηλικία.
Αμύγδαλα
Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε. Τα αμύγδαλα είναι πηγή καλών λιπαρών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Τα μονοακόρεστα λίπη που βρίσκονται στα αμύγδαλα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Κάρδαμο
Σε 100 γραμμάρια κάρδαμου θα βρείτε σχεδόν το 200% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Κ. Μήπως είναι λοιπόν καιρός να το βάλετε στη λίστα αγορών σας; Έχει επίσης λίγα λιπαρά και νάτριο, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και φυλλικό οξύ. Μελέτες έχουν βρει ότι το κάρδαμο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Κόκκινες πιπεριές
Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου βοηθώντας το δέρμα να παραμείνει σφριγηλό. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν καροτενοειδή, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μπρόκολο
Αν ψάχνετε για ένα λαχανικό που να δρα κατά της γήρανσης, τότε αυτό είναι το μπρόκολο. Είναι γεμάτο με υπέροχες βιταμίνες και μέταλλα για την ενίσχυση του κολλαγόνου, την καταπολέμηση της φλεγμονής και την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Κάθε φορά που προσθέτετε μπρόκολο σε ένα γεύμα, προσθέτετε βιταμίνες C και K, μια ποικιλία αντιοξειδωτικών, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, λουτεΐνη και ασβέστιο στη διατροφή σας.
Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kimchi, το miso, το κεφίρ, το γιαούρτι και το ξινολάχανο είναι μία πραγματική διατροφική «βόμβα». Η προσθήκη τους στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Σπανάκι
Το σπανάκι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο, σίδηρο, λουτεΐνη και βιταμίνες A, C, E και K. Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στα κύτταρα, ενώ η βιταμίνη C που περιέχει βοηθά στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου.