Οι διαφημίσεις για σκόνη πρωτεΐνης μας έχουν κατακλύσει αυτήν την περίοδο και αυτό αποδεικνύει πως όλοι αναζητούν τρόπους να την αναπληρώσουν όχι μόνο για να χτίσουν μύες, αλλά γιατί πρόκειται για ένα θεμελιακό συστατικό που βοηθά το σώμα να λειτουργεί σωστά.
Συγκεκριμένα, ο οργανισμός μας διαθέτει πάνω από 10.000 διαφορετικές πρωτεΐνες οι οποίες αποτελούνται από μόρια που ονομάζονται αμινοξέα, όμως, μπορεί να συνθέσει μόλις 11 από αυτά.
Για να καλύψεις όλες τις ανάγκες του οργανισμού σου, πρέπει να πάρεις τα υπόλοιπα 9 μέσω της διατροφής.
Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι
Η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεσαι καθημερινά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και η συνολική υγεία. Μια ενδεικτική αναλογία είναι περίπου 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.
Για τους περισσότερους ενήλικες αυτό μεταφράζεται σε 50 έως 70 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα.
Αν το μεταφράσεις σε φαγητό, ισοδυναμεί με ένα φιλέτο κοτόπουλο (περίπου στο μέγεθος της παλάμης σου), που περιέχει περίπου 30 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αντίστοιχα, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια ή φακές έχουν περίπου 15-18 γραμμάρια και δύο μεγάλα αυγά γύρω στα 12 γραμμάρια.
Ποια είναι τα συμπτώματα που αποδεικνύουν ότι χρειάζεται να κάνεις αλλαγές στη διατροφή σου
1. Πρησμένα πόδια και αστράγαλοι
Ένα κοινό σημάδι ότι δεν παίρνεις αρκετή πρωτεΐνη είναι το πρήξιμο (οίδημα), ειδικά σε πόδια, αστραγάλους και κοιλιά. Αυτό συμβαίνει επειδή η έλλειψη πρωτεΐνης διαταράσσει την ισορροπία των υγρών στους ιστούς.
2. Αλλαγές στη διάθεση
Πολλοί νευροδιαβιβαστές αποτελούνται από αμινοξέα. Η τρυπτοφάνη, για παράδειγμα, είναι πρόδρομος της σεροτονίνης, της “ορμόνης της ευτυχίας”. Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, νευρικότητα ή ακόμη και καταθλιπτική διάθεση.
3. Προβλήματα σε μαλλιά, νύχια και δέρμα
Όταν δεν παίρνεις αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα δίνει προτεραιότητα στις πιο βασικές λειτουργίες και αγνοεί πράγματα όπως η ανάπτυξη των μαλλιών και η φροντίδα του δέρματος.
Η κυστεΐνη, για παράδειγμα, είναι σημαντική για την παραγωγή κερατίνης. Έτσι, μπορεί να παρατηρήσεις τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια και ξηρό, θαμπό δέρμα.
4. Πληγές που αργούν να επουλωθούν
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των ιστών και την παραγωγή νέων κυττάρων και κολλαγόνου. Η ανεπαρκής πρόσληψη μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση σε περίπτωση τραυμάτων και να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.
Πηγή: tlife.gr