Αρωματικά φυτά. Διαβάζεις αυτές τις 2 λέξεις και σου έρχεται στο μυαλό ο κήπος των παππούδων στο χωριό, το παρτέρι στην πόλη που μεγάλωσες, το μπαλκόνι του γείτονα που πέρναγες κάθε πρωί πριν πας σχολείο. Βασιλικός φυτεμένος μέσα σε τσίγκινες συσκευασίες που άλλοτε ήταν γεμισμένες με τρόφιμα. Δυόσμος μέσα σε άδεια δοχεία ελαιόλαδου. Θυμάρι που ξεκινά να ανθίζει μέσα σε χάρτινες αυγοθήκες.
Οι εποχές αλλάζουν, οι αναμνήσεις ζωντανεύουν και πολλοί από εμάς ονειρευόμαστε πλέον ένα δικό μας μικρό μποστάνι να μας δίνει χαρά και έναν λόγο να βγαίνουμε στο μπαλκόνι. Ακόμα κι όταν ο ψυχρός καιρός του χειμώνα δεν μας επιτρέπει να κάτσουμε έξω, χωρίς να τρέμουμε. Αν, λοιπόν, θέλεις τα δικά σου φρέσκα μυρωδικά κυριολεκτικά έξω από την πόρτα σου, μπορείς να το κάνεις πολύ εύκολα, ξεκινώντας με αυτά τα 6 αρωματικά φυτά που ριζώνουν μέσα σε νερό. Δεν θα χρειαστείς καν γλάστρες και χώμα για να κάνεις την αρχή. Αρκεί ένα οποιοδήποτε δοχείο (ακόμα και ένα κομμένο πλαστικό μπουκάλι) που θα γεμίσεις με νερό φυσικά.
Είτε αποξηραμένα είτε φρέσκα, το μόνο σίγουρο είναι πως θα δώσουν έξτρα, σπιτική νοστιμιά και φρεσκάδα στο φαγητό σου!
6 αρωματικά φυτά που βγάζουν ρίζα σε νερό
- Βασιλικός: Προτιμά ημισκιερές θέσεις. Αναπτύσσεται καλύτερα αν φροντίζεις να αφαιρείς τα άνθη του μόλις σχηματιστούν.
- Δυόσμος: Βγάζει ρίζες πολύ γρήγορα μέσα στο νερό.
- Μέντα: Προτιμά ημισκιερές θέσεις.
- Ρίγανη: Προτιμά ημισκιερές θέσεις.
- Δεντρολίβανο: Αν και είναι λίγο πιο αργό σε ανάπτυξη, μπορεί να βγάλει ρίζες στο νερό. Προτίμησε νεαρούς βλαστούς.
- Θυμάρι: Δοκίμασε να τοποθετήσεις το κλαδάκι από θυμάρι σε φωτεινό σημείο, καθώς η θερμότητα βοηθά την ανάπτυξή του. Όπως και ο βασιλικός, το δεντρολίβανο αναπτύσσεται καλύτερα αν αφαιρέσεις από την κορυφή βλαστούς και άνθη. Επειδή, όμως, ανήκει στους ξυλώδεις θάμνους, η ανάπτυξή του είναι πιο αργή σε σχέση με άλλα αρωματικά φυτά.
Tips φροντίδας
- Για να ξεκινήσεις να καλλιεργείς τα δικά σου αρωματικά φυτά, πρέπει να κόψεις βλαστό περίπου 20-25 εκατοστών.
- Το κλαδάκι που θα προτιμήσεις να κόψεις δεν πρέπει να έχει πάνω του φύλλα καθώς αργά ή γρήγορα θα πέσουν και θα σαπίσουν.
- Μία καλή θέση για να κόψεις το κλαδάκι είναι ακριβώς κάτω από ένα φύλλο γιατί εκεί οι ορμόνες της ανάπτυξης είναι σε μεγαλύτερη συγκέντρωση.
- Χρησιμοποίησε εμφιαλωμένο νερό που είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
- Φρόντισε το δοχείο (είτε είναι ποτήρι είτε είναι βάζο) να είναι καθαρό.
- Το νερό θα πρέπει να έχει ύψος 10 εκατοστά.
- Όταν οι ρίζες πυκνώσουν υπερβολικά, τα τοποθετείς σε μεγαλύτερο δοχείο, τσιμπώντας και κόβοντας μέρος του ριζικού συστήματος για ανανέωση.
- Η αλλαγή του νερού καλό είναι να γίνεται κάθε 2-3 μέρες για την αποφυγή ανάπτυξης βακτηρίων και σαπίσματος.
- Kάθε 2 εβδομάδες μπορείς να προσθέτεις στο νερό λίγο αραιωμένο υγρό, βιολογικό λίπασμα.
- Όσο πιο μαλακός είναι ο βλαστός, τόσο πιο γρήγορα θα δεις ανάπτυξη. Τα πιο σκληρά και ξυλώδη αρωματικά φυτά, θέλουν τον χρόνο τους.