Οι μελιτζάνες είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Μπορούν να ωφελήσουν τη γενική υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς σας.
Οι μελιτζάνες ανήκουν στην οικογένεια των σολανωδών και χρησιμοποιούνται σε πολλά διαφορετικά πιάτα σε όλο τον κόσμο.
Αν και συχνά θεωρούνται λαχανικό, τεχνικά είναι φρούτο, καθώς αναπτύσσονται από ένα ανθοφόρο φυτό και περιέχουν σπόρους.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που διαφέρουν σε μέγεθος και χρώμα. Και ενώ οι μελιτζάνες με βαθύ μωβ χρώμα είναι οι πιο συνηθισμένες, μπορούν να είναι κόκκινες, πράσινες ή ακόμα και μαύρες.
Εκτός από το ότι προσφέρουν μια μοναδική υφή και ήπια γεύση στις συνταγές, οι μελιτζάνες φέρνουν επίσης μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία.
5 οφέλη για την υγεία μας.
1.Οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε πολλά θρεπτικά συστατικά
Οι μελιτζάνες είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι περιέχουν μια καλή ποσότητα βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών με λίγες θερμίδες.
Μία κούπα (82 γραμμάρια) ωμής μελιτζάνας περιέχει τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά:
Θερμίδες: 20
Υδατάνθρακες: 5 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
Πρωτεΐνες: 1 γραμμάριο
Μαγγάνιο: 10% της ΣΗΠ (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη)
Φολικό οξύ: 5% της ΣΗΠ
Κάλιο: 5% της ΣΗΠ
Βιταμίνη Κ: 4% της ΣΗΠ
Βιταμίνη C: 3% της ΣΗΠ
Οι μελιτζάνες περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως η νιασίνη, το μαγνήσιο και ο χαλκός.
2.Οι μελιτζάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
Εκτός από την περιεκτικότητά τους σε διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην προστασία του σώματος από ζημιές που προκαλούνται από επιβλαβείς ουσίες γνωστές ως ελεύθερες ρίζες.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών τύπων χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνος.
Οι μελιτζάνες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε ανθοκυανίνες, ένα είδος χρωστικής με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι υπεύθυνες για το ζωντανό τους χρώμα.
Ειδικότερα, μια ανθοκυανίνη στις μελιτζάνες που ονομάζεται νασουνίνη είναι ιδιαίτερα ευεργετική.
Πολλαπλές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι αποτελεσματική στην προστασία των κυττάρων από ζημιές που προκαλούνται από επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.
3.Η μελιτζάνα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Χάρη στην περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά, ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι οι μελιτζάνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Σε μια μελέτη, έδωσαν σε κουνέλια με υψηλή χοληστερόλη 10 ml χυμού μελιτζάνας καθημερινά για δύο εβδομάδες.
Στο τέλος της μελέτης, είχαν χαμηλότερα επίπεδα τόσο της LDL χοληστερόλης όσο και των τριγλυκεριδίων, δύο δείκτες στο αίμα που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όταν αυξηθούν.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μελιτζάνες μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση στην καρδιά.
Σε άλλη μελέτη, ζώα τράφηκαν με ωμή ή ψητή μελιτζάνα για 30 ημέρες. Και οι δύο τύποι βελτίωσαν τη λειτουργία της καρδιάς και μείωσαν τη σοβαρότητα του εμφράγματος.
Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τρέχουσα έρευνα περιορίζεται σε μελέτες σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες.
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση του πώς οι μελιτζάνες μπορεί να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς στους ανθρώπους.
4.Η μελιτζάνα μπορεί να προάγει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Η προσθήκη μελιτζάνας στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες περνούν από το πεπτικό σύστημα αμετάβλητες.
Οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα επιβραδύνοντας την πέψη και την απορρόφηση του σακχάρου στο σώμα. Η πιο αργή απορρόφηση κρατά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά και αποτρέπει τις απότομες αυξήσεις και πτώσεις.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση της ζάχαρης και να αυξήσουν την έκκριση ινσουλίνης συμβάλλοντας στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.
Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα εξέτασε εκχυλίσματα μελιτζάνας εμπλουτισμένα με πολυφαινόλες και έδειξε ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα συγκεκριμένων ενζύμων που επηρεάζουν την απορρόφηση της ζάχαρης, βοηθώντας στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.
Οι μελιτζάνες ταιριάζουν καλά στις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για τον έλεγχο του διαβήτη, που περιλαμβάνουν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά.
5.Η μελιτζάνα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
Οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και χαμηλές σε θερμίδες, καθιστώντας τις εξαιρετική προσθήκη σε κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Οι φυτικές ίνες κινούνται αργά μέσω του πεπτικού συστήματος και μπορούν να προάγουν την αίσθηση πληρότητας και κορεσμού, μειώνοντας έτσι την πρόσληψη θερμίδων.
Κάθε κούπα (82 γραμμάρια) ωμής μελιτζάνας περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών και μόνο 20 θερμίδες.
Επιπλέον, οι μελιτζάνες χρησιμοποιούνται συχνά ως υποκατάστατο με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλές θερμίδες αντί για συστατικά με περισσότερες θερμίδες σε διάφορες συνταγές.