4 λαχανικά που βοηθούν στην έλλειψη οιστρογόνων

Το οιστρογόνο είναι μια γυναικεία ορμόνη που εκκρίνεται κυρίως από τις ωοθήκες. Έχει πολλές λειτουργίες στον οργανισμό, όπως η ανάπτυξη των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων, η ρύθμιση του εμμηνορρυσιακού κύκλου, η διατήρηση του επιπέδου της χοληστερόλης στο αίμα, η προστασία της υγείας των οστών και στους δύο φύλους και η διατήρηση της ευλυγισίας των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου.

Από την ηλικία των 20-30 ετών, τα επίπεδα οιστρογόνου αρχίζουν να μειώνονται. Ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών, καθώς μειώνεται η λειτουργία των ωοθηκών, η ποσότητα οιστρογόνου που εκκρίνεται μειώνεται σημαντικά.

Με την έλευση της εμμηνόπαυσης, γύρω από την ηλικία των 50, τα επίπεδα οιστρογόνου πέφτουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα τον απορυθμισμένο έλεγχο της χοληστερόλης, τις αλλαγές στο μεταβολισμό των λιπών και την αύξηση προβλημάτων στα οστά, όπως η οστεοπόρωση.

Παρόλο που η κύρια αιτία μείωσης των οιστρογόνων στις γυναίκες είναι η εμμηνόπαυση, τα επίπεδα της ορμόνης μπορούν να μειωθούν και λόγω άλλων παραγόντων, όπως η κακή διατροφή, μια διαταραχή της διατροφής, η υπερβολική άσκηση, μεταβολικά προβλήματα ή σοβαρές παθήσεις, όπως εξηγεί η διατροφολόγος Paula Fernández Giménez.

Όταν μειώνονται τα οιστρογόνα, επηρεάζονται πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η διακοπή της εμμήνου ρύσεως, η αύξηση της χοληστερόλης, η συσσώρευση λίπους ή η αποθήκευση ασβεστίου.

Συμπτώματα μείωσης των οιστρογόνων

Πώς μπορούμε να υποπτευθούμε τη μείωση της ορμόνης; Η ειδικός αναφέρει μερικά από τα συμπτώματα που ενδέχεται να υποδεικνύουν την πτώση των επιπέδων οιστρογόνου:

  1. Εξάψεις
  2. Ευερεθιστότητα
  3. Αϋπνία
  4. Πονοκέφαλοι
  5. Θολούρα στον εγκέφαλο
  6. Κούραση
  7. Ξηρότητα του κόλπου
  8. Μείωση της libido
  9. Αύξηση κατακράτησης υγρών
  10. Φλεγμονή στο σώμα
  11. Αστάθεια στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος

Τι είναι οι φυτοοιστρογόνοι;

Οι φυτοοιστρογόνοι είναι βιολογικά δραστικές ενώσεις που βρίσκονται κυρίως στα φυτά και, κατά συνέπεια, σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Όπως εξηγεί η διατροφολόγος, οι φυτοοιστρογόνοι περιορίζουν τη δράση των οιστρογόνων στον οργανισμό μας. Όταν καταναλώνονται, ενεργούν παρόμοια με τα φυσικά οιστρογόνα του ανθρώπινου σώματος.

Αυτό έχει παρατηρηθεί, για παράδειγμα, στις γυναίκες της Ανατολής, οι οποίες παρουσιάζουν λιγότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης σε σχέση με τις Δυτικές. Αυτό οφείλεται στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας ισοφλαβονών σόγιας. Ενώ στην Ισπανία καταναλώνουμε περίπου 5 mg ημερησίως, στην Ιαπωνία η ημερήσια κατανάλωση φτάνει τα 200 mg.

Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνους
Τα τρόφιμα που περιέχουν περισσότερους φυτοοιστρογόνους είναι η σόγια, τα ρεβίθια, οι αρακάδες, οι σπόροι λιναριού και σουσαμιού, το μαύρο και πράσινο τσάι και τα καρύδια. Η σόγια, σε όλες τις μορφές της, όπως το τόφου, το μίσο, το τεμπέ, το σεϊτάν, τα βλαστάρια ή το γάλα, είναι το τρόφιμο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνους.

Αν αναφερόμαστε στα λαχανικά, τα πιο πλούσια σε φυτοοιστρογόνους είναι τα λάχανα: μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λάχανα Βρυξελλών κ.ά. Επίσης, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, το σκόρδο, η κολοκύθα, τα σέσκουλα, οι καρότα και τα παντζάρια. Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι αγκινάρες και τα σπαράγγια (τόσο τα πράσινα όσο και τα λευκά) είναι τα λαχανικά που περιέχουν τους περισσότερους φυτοοιστρογόνους. Αυτά μπορούμε να τα μαγειρέψουμε βραστά, στον φούρνο ή σοταρισμένα, αν και οι μέθοδοι ατμού και φούρνου είναι εκείνες που διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Αν θέλουμε να αντισταθούμε στη μείωση των οιστρογόνων, η ειδικός συνιστά την καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον μιας μερίδας τροφής πλούσιας σε ισοφλαβόνες. Προτείνει επίσης τη συμπλήρωση της διατροφής με φυσική άσκηση. Σε περίπτωση ανεπάρκειας οιστρογόνων, υπάρχουν θεραπείες, όπως η ορμονική υποκατάσταση, οι οποίες πρέπει να γίνονται υπό ιατρική παρακολούθηση.